Naszła mnie chęć na takie typowo jesienne danie. Nawet za zwykłymi ziemniakami pure już się stęskniłam. Indyka usmażyłam na wodzie, więc jest dość lekki i delikatny. Bardzo pasuje mi do niego sos śliwkowy, przygotowany z dodatkiem wina. Nie mogło też zabraknąć grzybów, żeby jesień w pełni zapanowała na talerzu.
Proponujemy wino: polecamy polskie wino śliwkowe z serii „Potęga Tradycji”. Tego wina użyłam do sosu śliwkowego.
Samo wino śliwkowe jest wspaniałym zaskoczeniem smakowym. Jeśli macie możliwość, to wypróbujcie je koniecznie.
Indyk ze śliwkami i podgrzybkami
Indyk:
- 800 g piersi z indyka
- łyżeczka oliwy
- sól
Sos śliwkowy:
- pół kg śliwek
- 50 ml wina śliwkowego
- szczypta cynamonu
- łyżeczka masła
Podgrzybki:
- 200 g podgrzybków
- 2 łyżki masła
- sól
Indyka usmaż na wodzie jak w tym przepisie.
Sos śliwkowy wykonaj wg przepisu.
Podgrzybki oczyść nożem, pokrój na grube plastry i smaż na maśle, na średnim ogniu, do lekkiego zrumienienia. W trakcie smażenia posól.
Na talerzu układaj łyżkę ziemniaków pure (z dodatkiem masła i odrobiny mleka), plastry indyka polane sosem śliwkowym oraz podgrzybki.
Tagi: cynamon, pierś indyka, podgrzybki, śliwki, wino, wino do potrawy
Fajny pomysł na pyszny obiadek 🙂
Majanko, namawiam Cię do wypróbowania 🙂