Naszła mnie chęć na takie typowo jesienne danie. Nawet za zwykłymi ziemniakami pure już się stęskniłam. Indyka usmażyłam na wodzie, więc jest dość lekki i delikatny. Bardzo pasuje mi do niego sos śliwkowy, przygotowany z dodatkiem wina. Nie mogło też zabraknąć grzybów, żeby jesień w pełni zapanowała na talerzu.

Polecamy winoProponujemy wino: polecamy polskie wino śliwkowe z serii „Potęga Tradycji”. Tego wina użyłam do sosu śliwkowego.
Samo wino śliwkowe jest wspaniałym zaskoczeniem smakowym. Jeśli macie możliwość, to wypróbujcie je koniecznie.

Indyk ze śliwkami i podgrzybkami

Indyk ze śliwkami i podgrzybkami

Indyk:

  • 800 g piersi z indyka
  • łyżeczka oliwy
  • sól

Sos śliwkowy:

  • pół kg śliwek
  • 50 ml wina śliwkowego
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka masła

Podgrzybki:

  • 200 g podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • sól

Indyka usmaż na wodzie jak w tym przepisie.

Sos śliwkowy wykonaj wg przepisu.

Podgrzybki oczyść nożem, pokrój na grube plastry i smaż na maśle, na średnim ogniu, do lekkiego zrumienienia. W trakcie smażenia posól.

Na talerzu układaj łyżkę ziemniaków pure (z dodatkiem masła i odrobiny mleka), plastry indyka polane sosem śliwkowym oraz podgrzybki.

Indyk ze śliwkami i podgrzybkami

Indyk ze śliwkami i podgrzybkami

Tagi: , , , , ,