Wszelkie placuszki kojarzą mi się z chłodniejszymi dniami. W upał raczej unikam stania nad patelnią. Właśnie teraz mamy te nieliczne dni w roku, kiedy jeszcze są dostępne owoce, a już nie jest tak gorąco. Dlatego nabrałam chęci na placuszki w towarzystwie porzeczek. Najlepiej, jeśli placuszki są ciepłe, a jogurt zimny. Lubię takie kontrasty. Kwaśne porzeczki uzupełniają smak tego dania, które dzięki nim jest sycące i orzeźwiające jednocześnie. Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody lub truskawki.
Placuszki z jogurtem, syropem klonowym i porzeczkami
- placuszki (mąka, cukier, jajka, mleko, masło)
- jogurt naturalny, najlepiej domowy
- syrop klonowy
- porzeczki
Placuszki przygotuj według przepisu. Ułożone na talerzach skrop syropem klonowym, polej jogurtem, a na wierzchu ułóż owoce.
Tagi: jajka, jogurt naturalny, mleko, placuszki pancakes, porzeczki, syrop klonowy
Będą jeszcze banany, kiwi, winogrona, pomarańcze, melony:) Możesz placuszkować cały rok:)
Zgadza się. Jednak te czerwone owoce jakoś najbardziej mi pasują 🙂
Owoce importowane nie mają tego smaku.
Oczywiście w zimie lepiej te importowane niż żadne…