To jest „moje ulubienie” na jesień tego roku. Uprażone płatki i bakalie pachną pięknie. Najchętniej wyjadłabym łyżkami ciepłą granolę. Kiedy przestygnie, dodaję ją do jogurtu naturalnego z sezonowymi owocami. Można też jeść ją na sucho, albo z mlekiem. Przyznaję się, że ostatnio posypywałam granolą zupy kremy, głównie z dyni, i też było pysznie. Czyli możliwości wykorzystania granoli jest mnóstwo. Wersji smakowych również, więc pewnie jeszcze jakaś czekoladowa się tu pojawi w tym sezonie.

Smaku na granolę narobiła mi Karolina z bloga Sto kolorów kuchni – dzięki!

Granola z rodzynkami i orzechami

Granola

  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g płatków orkiszowych błyskawicznych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka otrębów żytnich
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj. Rozłóż na dużej blasze (najlepiej tej z piekarnika). Piecz 20 minut w 180°C.  Wyjmij na chwilę z piekarnika, wymieszaj i piecz jeszcze 20 minut. Jeśli płatki za mocno się przypiekają, zmniejsz temperaturę do 170°C.

Granola z rodzynkami i orzechami 1Granola z rodzynkami i orzechami 2Granola z rodzynkami i orzechami

Granola z rodzynkami i orzechami 00

Tagi: , , , , , , , , , ,