Takie proste do wykonania i takie pyszne! Bób z kilkoma prostymi dodatkami to po prostu lato na talerzu. Tego typu posiłki mogłabym jeść na okrągło, nawet na deser 🙂
Wyjątkowo użyłam zamiast zwykłych pomidorów suszonych, „pomidorki sherry suszone na słodko”. Nie dopytałam co to dokładnie oznacza, ale okazały się bardzo słodkie i nie dało się ich zjeść zbyt wiele na raz. Natomiast świetnie przełamywały smak pozostałych składników sałatki.

Bób z pomidorami suszonymi

Bób z pomidorami suszonymi

  • 300 g bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • garść listków mięty
  • garść suszonych pomidorków sherry
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i obierz ze skórki. Czosnek obierz i posiekaj. Listki mięty umyj i te większe porwij na kawałki, a małe pozostaw w całości. Pomidorki pokrój na plasterki.

Do małego słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód, zakręć i energicznie potrząsaj słoikiem, aż powstanie gładki sos.

Wszystkie składniki włóż do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.

Bób z pomidorami suszonymiBób z pomidorami suszonymi

 

Tagi: , , , , , ,