Wracam pamięcią do dzieciństwa i czasów kiedy wędlina w domu była rzadkością. Tego typu pasty to kolejny dowód na to, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Tylko kilka prostych składników, a taki smaczny efekt.
Podobne przepisy: jajka faszerowane, pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem, pasta jajeczna z curry.
Pasta z twarogu i jajka
- 50 g twarogu
- jajko
- dymka
- łyżka śmietany
- sól morska i pieprz świeżo mielony
Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dymkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Tagi: dla dzieci, dymka, jajka, śmietana, twaróg
ja ostatnio delektowałam się innym smakiem dzieciństwa- kromka swieżego pieczywa z prawdziwym masłem i cukrem 🙂
Racja! Też jadłam takie kanapki 🙂 A czasem z dobrą wiejską śmietaną i cukrem. W sklepie nie kupię śmietany, która by się do tego nadawała 🙁
no niestety, bo wszystkie z karagenem są 🙁
Nie znam takiego połączenia. Była albo z twarogu, albo z jajek:)
U nas bywały i z samego twarogu i z samych jajek i wszelkie kombinacje, włączając do tego rybę z puszki i pewnie jeszcze jakieś składniki, których w tej chwili nie pamiętam.
Anna – to jest wersja full wypas
lubimy 🙂
to zdjęcie wywołuje u mnie nieopanowany ślinotok 🙂
mniam
Taką pastę znam i lubię. I fajnie się złożyło bo u mnie dzisiaj też za chwilę pokaże się pasta ale nieco inna:)
Wiosenko, widziałam, u Ciebie całkiem włoskie klimaty 🙂 Lubię!
O, lubię taką pastę ,bardzo !:)
Majanko, ja od czasu do czasu czuję nieodpartą chęć powrotu do smaków dzieciństwa 🙂
Oj tak nasze babcie i mamy musiały się nieraz nieźle nakombinować:) …. ale zawsze i tak pysznie było:) pozdrawiam
Jolu, no właśnie, w tamtych czasach to się rozwijało kulinarną wyobraźnię opartą raptem na kilku składnikach 😉 Z sentymentem wspominam tamte smaki 🙂
Bardzo lubię różne pasty, a takie jajeczne najbardziej.
Podobną mam zaplanowaną na jutrzejsze śniadanie 😉
Somoja, właśnie narobiłaś mi smaku na jajeczną 🙂