Bardzo prosty przepis, ale najważniejsze, że smaczny 🙂 Mięso mielone jest przesmażone, a następnie doprawione sosem pomidorowym, czosnkiem i tymiankiem. Fajne proste połączenie smaków na co dzień.
Mięso z indyka w sosie pomidorowym
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Mięso przesmaż na oliwie, cały czas mieszając i rozdrabniając, aby nie powstały duże grudki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek i przecier pomidorowy. Jeśli używasz koncentratu, to dodaj do niego około 100 ml wody. Po wymieszaniu wszystkich składników możesz jeszcze dodać trochę wody lub odwrotnie: odparować wodę z przecieru pomidorowego. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Tagi: czosnek, dla dzieci, mięso mielone, oliwa, przecier pomidorowy, tymianek
Lubię indyczynę, a w postaci kawioru to nawet uwielbiam.
Wybredny, fajnie określiłeś, że to danie ma postać kawioru 🙂
Tak przypuszczałem na podstawie widoku. Co do smaku nie mogę się wypowiedzieć, bo kawioru nie jadam.
Wyszło PRZEPYSZNE:)
Paulina, bardzo się cieszę 🙂