Pyszny, delikatny i aromatyczny łosoś. Kwaśna limonka dobrze się łączy z tłustą rybą. Cynamonowy posmak limonki i czosnek harmonizują z delikatnym smakiem łososia.
Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką
- 300 g świeżego łososia
- ząbek czosnku
- pół limonki
- sól morska świeżo mielona
- pieprz świeżo mielony
- 4 łyżki oliwy
Niewielką blachę nasmaruj oliwą. Łososia pokrój na kilka kawałków i ułóż na blasze.
Na wierzchu ułóż posiekany czosnek, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z limonki oliwą.
Piecz w 200°C przez 8 minut.
Podawaj z limonką i sałatą.
Tagi: czosnek, limonka, łosoś, oliwa
pysznie
Rewelacja, no i te 8 minut też rewelacyjne.
Nie mieli takiego w sklepie.
Kupiłem wędzonego w cienkich plasterkach ale to nie to samo.
Wybredny, to prawda. Poszukaj surowego łososia i spróbuj. Choć raz w życiu warto się z takim świeżo upieczonym poznać 🙂
Wybredny, to prawda. Mi też bardzo pasuje ten czas pieczenia 🙂
Super
Baaardzo lubię 🙂
ja uwielbiam łososia !!!! a spożywanie go traktuję, jak botoks, mezoterapię itd 🙂 od lat najbardziej lubię pieczonego w maśle musztardowym z zielonym pieprzem, ale zaintrygowała mnie limnonka 🙂
Iwona, to teraz mnie zaintrygował Twój przepis 🙂 Mezo co? 😉
mniaaam 🙂
Bardzo smakowicie wyglada ten łosoś Oleńko …. i jak szybko się go robi:) pozdrawiam
Jolu, szybkość przyrządzania potraw jest dla mnie bardzo istotna, więc robię co mogę, aby potrawy miały krótki czas przygotowania 🙂
Łosoś od zawsze był moja ulubioną ryba. Pełny witamin i minerałów, a dodatkowo wyjatkowy smak. Cokolwiek ktos mi poda łososia – z grilla, zapiekanego, wedzonego w salatce. A nie raz sie przyjmuje ze najprostsze przepisy, nieprzekombinowane sa najlepsze, tak jak tu 🙂
Zakupy online, ja zawsze jestem za najprostszymi przepisami 🙂 A łososia lubię bardzo.