Czy wiecie co oznaczają nazwy wino organiczne, wino ekologiczne, wino biologiczne? To pojęcie kryje w sobie różne aspekty zarówno uprawy winogron jak i procesu wytwarzania wina.
Organiczne uprawy winorośli to uprawy, w których nie stosuje się środków chemicznych, wybiera się naturalne nawozy, naturalne opryski. Winnice otrzymują specjalne certyfikaty potwierdzające uprawę organiczną. W takich winnicach stosuje się międzyplony użyźniające glebę, hoduje się zwierzęta, które dostarczą naturalnego nawozu, a środki ochrony roślin mogą być tylko pochodzenia roślinnego i mineralnego.
Winifikacja organiczna oznacza produkowanie wina bez użycia środków chemicznych albo z ich dużym ograniczeniem. W szczególności znacznie ograniczona jest dopuszczalna ilość siarczynów w winie. Przy produkcji wina organicznego często unika się lub zmniejsza ilość dodanych drożdży, aby fermentacja przebiegała jak najbardziej naturalnie (spontanicznie). Wina takie klaruje się metodą wymrażania. Wina organiczne nie leżakują w beczce. Są subtelne, mniej wyraziste w smaku.
Hiszpańskie wina organiczne
W Europie największym producentem win organicznych jest Hiszpania. Zobaczcie jakich win organicznych spróbowaliśmy w Ambasadzie Hiszpanii i czym się charakteryzowały. Degustację prowadził Julio Sobrino.
Verum 2014, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer – lekkie, mineralne, z krótkim finiszem. Polecane do pieczonej ryby, białego mięsa oraz do makaronów.
Los Pinos 0% 2014, Monastrell, Garnacha, Syrach – 0% oznacza tu zero siarczynów; mineralne, mało aromatów w nosie. Polecane do pieczonych czerwonych mięs, mięs grillowanych oraz do potraw pikantnych.
Paisajes Embotellados de Vinedos Ruiz Jimenez 2014, Tempranillo, Rioja – wino z limitowanej produkcji; w nosie świeże czerwone owoce, alkoholu sporo, bo 13,5%, ale nie dominuje, a wino jest ciepłe; W ustach najpierw czuć słodycz, potem kwasowość, a na koniec delikatną taniczność. Po dłuższym natlenieniu, kwasowość staje się dominująca.
Alcardet Natura Red 2014, Tempranillo, Petit Verdot – w nosie wyczuwalne owoce czerwone i czarne, w ustach zrównoważona kwasowość oraz taniny, więc ma potencjał do dojrzewania. Mineralne. Potrzebuje natlenienia. Polecane do czerwonych mięs, dziczyzny i gulaszy.
Vergel 2014, Monastrell, Merlot – w nosie wyczuwalny alkohol (14%); w ustach złożone aromaty i alkohol mało wyczuwalny, świeże, owocowe, taniczne. Potrzebuje natlenienia. Polecane do białych mięs, ryb, gulaszy, makaronów, dań z ryżu, łagodnych serów.
Sol i Vent 2014, Garnacha Negra, Monastrell, Syrah – w nosie wyczuwalny alkohol, w ustach ukryty, wino jest ciepłe, pełne, zrównoważone, świeże. Potrzebuje natlenienia. Polecane do makaronu z sosem bolońskim, grillowanych warzyw, pieczonego kurczaka z aromatycznymi ziołami, grillowanych ryb, szynki, wędlin, wędzonych twardych serów.
Finca Valdelroble 2009, Tempranillo, Syrah, Merlot – wino z upraw organicznych, ale z winifikacją zwykłą, dojrzewające w nowych beczkach z dębu francuskiego. W nosie beczka i aromaty jogurtowe. W ustach zrównoważone, ma potencjał do dojrzewania. Potrzebuje natlenienia.
Wina degustowałam w ramach cyklu Degusta España w Ambasadzie Królestwa Hiszpanii. Degustację prowadził Julio Cesar Sobrino.
Tagi: Degusta Espana, potrawa do wina
Zostaw komentarz