20150620_153550Zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością win. Zupełnie się tego nie spodziewałem. To co mnie dodatkowo ujęło, to m.in. bardzo mocne podkreślenie konieczności pilnowania temperatury podawania win. Zostało to kilkakrotnie bardzo mocno podkreślone, że temperatura ma kluczowe znaczenie dla win dyskontowych. Tak samo rzecz ma się z natlenianiem win

Najbliższa oferta Lidla rozpocznie się 29 czerwca i na pewno stanę się jej odbiorcą. Jestem naprawdę bardzo pozytywnie zaskoczony

W ofercie znajdzie się 25 win – nie będę wszystkich przedstawiał a jedynie te, które z mojego odczucia, okazały się ciekawe. Tak więc będzie to bardzo subiektywna relacja z sobotniej degustacji

Rozpoczęliśmy od win białych, bowiem czerwone okazały się… zbyt ciepłymi. Za słowami o temperaturze poszły czyny. Czerwone z powrotem trafiły do schłodzenia

 

Przechodzimy do wybranych przeze mnie win (najpierw zdjęcie, pod nim opis)

5600975 Alzace_Pinot_Blanc_2013

Pierwszym degustowanym winem był Pfaffenheim Pinot Blanc z Alzacji. Aromat cytrusowy z przewagą brzoskwini. W ustach oleiste i rześkie. Całość lekka o przyjemnej kwasowości. 19,99zł – bardzo przyjemne wino w przyjemnej cenie

5601086 Bourgogne_Hautes-Cotes_de_Nuits_2013

Tostowe i maślane Chardonnay. Wyczuwalny aromat banana. Rześkie i delikatne, z kwasowym finiszem. 39,99zł. Do ryb czy drobiu – trafiony-zatopiony

5601169 Cellier_Du_Delta_2012

W nosie konfitura z jeżyn wraz z domieszką pieprzu. W ustach bardzo przyjemna (i zaskakująca) słodycz. Delikatna tanina. Po aromacie spodziewałem się innego smaku w ustach i może dlatego bardzo pozytywnie znajduję to wino. 14,99zł. Podałbym do wołowiny, choć znajdzie także amatorów do picia samego w sobie

5600501 CHATEAU_Saint_Remy_Fronsac_2011

Mój faworyt z win czerwonych. W nosie wyczujemy czerwone owoce (maliny i jeżyny) z dodatkiem czekolady czy mokrego drzewa. Delikatne przyprawy, bardzo przyjemna kwasowość. Całość zakończona ciepłym finiszem. Bardzo fajne wino! 24,99zl. Do wołowiny czy twardych serów

5600560 SAINT-GEORGES_SAINT-EMILION_Domain_de_Maisonneuve_2011

Owoce lasu z przewaga porzeczki i jeżyny. Dodatkowo czekolada i pieprz. Kwasowe z mocnym garbnikiem. Co ciekawe, na początku pojawił się alkohol, ale wino z karafki już nie dało tego odczucia. Tak więc koniecznie napowietrzyć. 29,99zł. Moje pierwsze odczucie: jagnięcina

5600280 Chateau_Clemen_2012

W nosie od razu czuć alkohol (13,5%), który wsparty jest intensywną jeżyną i gałką muszkatołową. Bardzo mocny garbnik a na finiszu pojawia się kawa. 19,99zł. Do wołowiny,po uprzednim natlenieniu, aby alkohol mógł się wyszaleć i ulecieć

5600602_Chateau_Pontet-Fumet

Najdroższe wino z oferty (49,99zł). W nosie jeżyny i dżem truskawkowy. Wytrawne o mocnej kwasowości. Dobra równowaga. Zagra z wołowiną czy twardymi serami

105990 Exotique_Cotes_de_Gascone_2013

Półsłodkie wino z Gaskonii. Lekkie i bardzo przyjemne. Cytryny i brzoskwinie połączone z miodem. Cudowna słodycz w cudownej cenie (19,99zł). Zrównoważone o przyjemnej kwasowości. Na ciepłe dni – ideał! Do ryb czy drobiu, także. Podałbym je również jako wino do deseru

5600912 CHATEAU_PEYNON_Sainte-Croix_du_Mont_2009

Wino słodkie, które trzeba koniecznie natlenić! Dlaczego? Pierwsze odczucie: klej. Tragedia… Natomiast nalewając z karafki, zupełnie inne wino. Nos cytrusowy (liczi i marmolada brzoskwiniowa) a w ustach delikatna wanilia. Gęste i słodkie. Jedna z perełek degustacji. 27,99zł. Do deserów

5601026 Marckrain_Alsace_Grand_Cru_Pinot_Gris_2013

Półsłodkie wino z Alzacji. Co ciekawe, aromat nie zapowiedział tak fajnego wina. Tymczasem w ustach gruszka wsparta miodem – bardzo przyjemne połączenie. Gęste, oleiste. 39,99zł. Warto natlenić przed podaniem

5600926 chateau_jean_galan_sauternes_2013

Ostatnie, słodkie wino, które zrobiło na mnie wrażenie. Rodzynki i miód a całość wsparta wanilią i mirabelką. Gęste aż miło. Czuć alkohol, ale całość bardzo przyjemna. 34,99zł. Do picia samego w sobie czy do deserów – super!

20150620_153203

Dziękuję Lidl Polska, za zaproszenie na degustację

Tagi: , , , , , , , , , , ,