Nie mam wątpliwości, że lato należy do szczepu albarino. Idealne wino na lato. Lekkie, a przy tym z dobrym i wyrazistym owocem. Wysoka kwasowość, tak więc sprawdzi się kulinarnie. W ciepły dzień orzeźwi… O to chodzi
Kieliszek pełen wina o słomkowej barwie
Nos, to żółte owoce – od cytryny i żółtego grejpfruta, poprzez delikatną liczi, aż do ananasa i ziół
Usta świeże, lekkie a przy tym trwałe. Spora kwasowość z lekką pikantną końcówką. Doskonale sączy się to wino po spacerze, ale dodać muszę, że nigdzie nie trzeba specjalnie chodzić, aby otworzyć tę butelkę 😉
Kulinarnie białe mięsa, ryby czy owoce morza. Uważam, że okaże się rewelacyjne w zestawieniu z sushi
I pamiętajcie, że to takie wino, przy którym nie trzeba nic jeść. Szukasz orzeźwienia, sięgnij po albarino 🙂
Tagi: Degusta Espana, potrawa do wina
Zostaw komentarz