Od 1 sierpnia, w Lidlu, ma miejsce nowa oferta win z Półwyspu Iberyjskiego. Są to wina wszelkiej maści – białe, czerwone oraz te, które w lato pija się najprzyjemniej, czyli musujące
Mieliśmy okazję degustować dwa otrzymane wina. Oba z Hiszpanii. A degustowaliśmy w szerszym gronie, tzn. z pielgrzymami wracającymi do domów. Byli to Włosi i Hiszpanie, którzy mieszkają w… Chinach i są tam misjonarzami świeckimi. Jak długo tam mieszkają? Włosi od 27 lat, Hiszpanie od 15 lat. Niesamowite jest to, że nie mogąc się za sobą porozumieć po włosku czy hiszpańsku, przechodzą na… chiński! 😀 Możecie sobie także wyobrazić zadowolenie tych ostatnich, z możliwości degustacji wina z Hiszpanii 🙂
Rozpoczęliśmy od wina Sentidino Albarino 2015. To wino o słomkowej barwie z zielonymi refleksami
W nosie wyczujemy aromaty niezbyt słodkiej brzoskwini, jabłka i gruszki. Dochodzi do tego przyjemny chłód i nutka rześkości
Zaskoczyły mnie usta. Spodziewałem się słodyczy płynącej z tych owoców, tymczasem mamy tutaj wino wytrawne, leciutko musujące. Jeśli chodzi o smak, przeważa jabłko i brzoskwinia, i nutka orzechów pini
Świeże wino o niskiej kwasowości, które podałbym do ryb czy owoców morza. Przyjemnie orzeźwi tych, którzy lubią czytać książki na balkonie czy przesiadywać w ogrodzie. Sprawdzi się także podane z owocami
Drugim winem było Viento de Invierno Mencia 2013. Mamy tutaj przede wszystkim czerwone owoce. Są słodkawe wiśnie, słodziutkie czereśnie. Całość dopełnia gorzka czekolada i nuta jeżyny
Usta fajnie zbalansowane, solidnie kwasowe, ze szczodrą taniną. Naprawdę bardzo dobre wino, które zdecydowanie zyska podane z jedzeniem. Albo i odwrotnie! Danie zyska w połączeniu z tym winem
Do czego bym podał? Spectrum mięs tutaj widzę – zarówno pieczone, jak i duszone. Tak samo klasyczny talerz wędlin i pasztety. Kuchnia bliska memu podniebieniu? Proszę bardzo: podałbym z pastami na bazie czerwonych sosów, np. klasycznym pomodoro, a przede wszystkim do pasty bolognese. Gdybym miał szukać dalej, to lazania mięsna będzie super wyborem
Producent sugeruje podanie do carpaccio i… choć raczej nie jadam mięsa, to nie powiem, chętnie bym spróbował takiego zestawu. Jakby nie patrzeć, to solidne wino, które chętnie połączy się kulinarnie
Lidl Polska – dziękujemy za przesyłkę z natury „strzał w ’10′” 🙂
Tagi: potrawa do wina
Jeśli Albarino ma niską kwasowość to raczej jest to niepożądane. Spodziewał bym się wysokiej lub przynajmniej powyżej średniej. Zresztą, sprawdzę 😉
Daj proszę znać jak Twoje odczucia. Jestem bardzo ciekawy Twojej opinii