Dziś 100% Tempranillo, które dojrzewało przez 11 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Po tę butelkę, sam z siebie, absolutnie bym nie sięgnął, właśnie z powodu francuskiej beczki. Nie do końca je czuję jakoś… Wolę amerykanski dąb. Przynajmniej tak było do wczoraj 🙂 Na szczęście stało się inaczej – butelkę tę otrzymałem Salon TT – Alkohole i Wina Świata, Cygara i było to naprawdę rewelacyjne posunięcie. Ta butelka jest naprawdę rewelacyjna. Czuć, że to bogate, mięsiste i poważne wino. Ale i do tego dojdziemy 🙂 W każdym razie już teraz dziękuję za prezent

Nos

Pierwsza nuta w kieliszku, to lukrecja. Po chwili natlenienia wyłaniają się (i grają pierwsze skrzypce) nuty śliwki i delikatnej wiśni. Jest także przyjemna wanilia i nuty tostowe. Nos zapowiada naprawdę bardzo ciekawe i eleganckie wino

Usta

I tutaj wychodzi ta elegancja. Wino jest pełne, okrągłe i z szalenie równe. Nie przesadzę pisząc, że jest aksamitne. Mamy owoce, do których dochodzi bardzo przyjemny tytoń połączony z kawą i gorzką czekoladą. Tanina przyjemna, na wysokim poziomie. Długie wino, o posmaku śliwki i tytoniu, na długo pozostającym w ustach. Jestem po wrażeniem smaków

Kuchnia

Śmiało można podać samo w sobie, choć dzięki kwasowości z tych wyższych poziomów, fajniejsze i ciekawsze okaże się być w połączeniu z potrawą. Oprócz dojrzałych serów, sprawdzi się z mięsami. Przede wszystkim z mięsami! Od wołowiny, poprzez dziczyznę, aż do jagnięciny. Chętnie połączyłbym je z grillowaną karkówką. Uniesie, co ważne, także i ciężkie sosy

Farina Gran Colegiata Crianza Robles Frances 2009_

Szalenie eleganckie, dobrze zbudowane i niesamowicie przyjemne wino. Chętnie spotkałbym się z nim ponownie. Jest warte takiego spotkania

Tagi: