Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Tempranillo 2015Uwielbiam „zaplusowywać” u Oli. Ilekroć podaję jej kieliszek z tempranillo wiem, że pojawi się plusik przy moim imieniu 🙂 Tak też było tym razem i mam nadzieję, że będzie tak przy kolejnych razach

100% tempranillo, 10 miesięcy beczki dębowej i 14% alkoholu

Już sam aromat wprawił Olę w zachwyt – sporo czerwonego, dojrzałego owocu. Są jeżyny i śliwki, mamy także mokkę, a beczka oddaje z siebie przyjemne przydymienie

Usta są mocne, owocowe i z ciekawą, delikatną słodyczą na końcu. Garbnik spory, ale nie ma w sobie nic z nachalności. Dla mnie w sam raz, aby zestawić to długie wino z potrawą

Czuję tutaj wieprzowinę, jagnięcinę, a także drób. Śmiało podałbym z mięsem w sosie grzybowym czy daniem meksykańskim. Z mniej wyszukanych dań, zaserwowałbym z pizzą i pastą z dużą ilością mięsa

Chyba zacznę się bardziej interesować Riberą…

Tagi: , ,