Chciałem napisać, że w tym wpisie będzie opisywany „musiak”. Natomiast to Prosecco Spumante w wersji Extra Dry na tyle mi się spodobało, że hasło „musiak” może deprecjonować jego wartość. Mamy tutaj dobre, solidne spumante z regionu Veneto, które śmiało można podać przy różnego rodzaju uroczystościach
Nos
Przeważają tutaj aromaty żółtego jabłka i niezbyt słodkiej, raczej twardej gruszki
Usta
Solidnie wytrawne i mocno musujące. Ponownie wspomniane owoce, do których dochodzi delikatny aromat brzoskwini i skórki cytryny. Kwasowość na wysokim poziomie zachęca by zasiąść, jeśli podajmy jako aperitif, do posiłku. Długie i, pomimo wyrazistych bąbelków, lekkie
Kuchnia
Spróbowałbym połączenia z wędlinami czy z dojrzewającymi mięsami. Uważam, że dobrym ruchem będzie połączeniu z niezbyt słodkim melonem zawiniętym w prosciutto. Prosecco dobrze łączy się także z tematami azjatyckimi (np. wieprzowina z makaronem czy ryżem). Osobiście chętnie spróbowałbym podania do sushi czy połączenia z tłustymi rybami, takimi jak łosoś czy tuńczyk
Solidne i poważne Prosecco Spumante w wersji Extra Dry od Red Nose. Śmiało można pić solo lub podać przy okazji uroczystości, zarówno jako aperitif, jak i do jakiegoś wyszukanego dania
Tagi: potrawa do wina, red nose
Zostaw komentarz