Nazwa sosu nie świadczy w tym wypadku o jego kolorze, ale o dużej zawartości świeżej zieleniny. Jest przepyszny i wciągający. Jakoś tak wyszło, że kojarzy mi się tylko ze Świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy go robię. Teraz cieszę się, że mamy akcję Kuchnia Wielkanocna, dzięki której zrobiłam sobie niewielką porcję już teraz 🙂

Zielony sos

 

Zielony sos do wędlin, jajek i pasztetów na Wielkanoc

  • 400 ml majonezu
  • 400 ml kwaśnej śmietany (dałam jogurt naturalny, który zawsze mamy w domu)
  • 2 jajka na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki (lub więcej) natki pietruszki, szczypiorku i rzeżuchy ( z samą natką też będzie pyszne)
  • cukier, sól i sok z cytryny do smaku

Jajka, cebulę i zieleninę drobno pokrój. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj cukier, sól i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce do dwóch dni. Podawaj do wędlin, jajek gotowanych, pasztetu i galarety.

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Tagi: , , , , , , , ,