Nazwa sosu nie świadczy w tym wypadku o jego kolorze, ale o dużej zawartości świeżej zieleniny. Jest przepyszny i wciągający. Jakoś tak wyszło, że kojarzy mi się tylko ze Świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy go robię. Teraz cieszę się, że mamy akcję Kuchnia Wielkanocna, dzięki której zrobiłam sobie niewielką porcję już teraz 🙂
Zielony sos do wędlin, jajek i pasztetów na Wielkanoc
- 400 ml majonezu
- 400 ml kwaśnej śmietany (dałam jogurt naturalny, który zawsze mamy w domu)
- 2 jajka na twardo
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki (lub więcej) natki pietruszki, szczypiorku i rzeżuchy ( z samą natką też będzie pyszne)
- cukier, sól i sok z cytryny do smaku
Jajka, cebulę i zieleninę drobno pokrój. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj cukier, sól i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce do dwóch dni. Podawaj do wędlin, jajek gotowanych, pasztetu i galarety.
Tagi: cebula, chrzan, jajka, majonez, natka pietruszki, rzeżucha, sok z cytryny, szczypiorek, Wielkanoc
[…] Zielony sos do wędlin, jajek i pasztetów na Wielkanoc […]
wygląda przepysznie, sosy to świetne urozmaicenie nie jednego dania choć jak dla mnie najlepiej w kuchni sprawdza się sos tatarski czy delikatny w smaku dressing ziołowy develey, pozdrawiam /Aga:)
Aga76, wypróbuj koniecznie ten przepis. Na pewno sos sprosta Twoim oczekiwaniom 🙂