Nadszedł czas, kiedy wreszcie nasyciłam się rzeżuchą i musiałam wymyślić co zrobić z jej dużą ilością, która mi pozostała. Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie pesto o innym smaku niż bazyliowe. Tak powstało moje pesto rzeżuchowe. Ma trochę ostry i pieprzowy smak, złagodzony przez pozostałe dodatki. Bardzo mi smakowało jako dodatek do ryby (łosoś) lub do polania ziemniaków lub do sałatki na bazie sałaty.
Pesto rzeżuchowe
- rzeżucha, która wyrosła z łyżeczki nasion
- 2 łyżki orzeszków pinii lub migdałów obranych ze skórki
- pół szkl oliwy
- 3 łyżki parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
Parmezan pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze. Dodaj orzeszki pinii i znów zmiksuj na drobno. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe składniki i wszystko zmiksuj dokładnie.
Tagi: czosnek, dla alergików, orzeszki pinii, parmezan, rzeżucha, Wielkanoc
Zostaw komentarz