Nadszedł czas, kiedy wreszcie nasyciłam się rzeżuchą i musiałam wymyślić co zrobić z jej dużą ilością, która mi pozostała. Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie pesto o innym smaku niż bazyliowe. Tak powstało moje pesto rzeżuchowe. Ma trochę ostry i pieprzowy smak, złagodzony przez pozostałe dodatki. Bardzo mi smakowało jako dodatek do ryby (łosoś) lub do polania ziemniaków lub do sałatki na bazie sałaty.

Pesto rzeżuchowe

Pesto rzeżuchowe

  • rzeżucha, która wyrosła z łyżeczki nasion
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub migdałów obranych ze skórki
  • pół szkl oliwy
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku

Parmezan pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze. Dodaj orzeszki pinii i znów zmiksuj na drobno. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe składniki i wszystko zmiksuj dokładnie.

Tagi: , , , , ,