W te wakacje zachwyciłam się wiśniami w syropie od mojej Cioci. Spróbowałam ich w kruchych rogalikach z jabłkami i właśnie takimi wiśniami. Musiałam je zrobić zaraz po powrocie do domu 🙂

Wiśnie przygotowane według tego przepisu są jędrne, soczyste i bardzo słodkie. Nie gotuje się ich, więc nie tracą koloru. Świetnie nadają się do deserów i wypieków, a sam syrop wspaniale smakuje dodany do herbaty.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

  • 1 kg wiśni
  • 700 g cukru

Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zasyp cukrem, przykryj i zostaw na noc. Następnego dnia zlej syrop, zagotuj, dodaj do niego wiśnie, zamieszaj, aby rozpuścić cukier i odstaw na kolejną dobę. Powtarzaj tą czynność w sumie 7 razy. Na koniec włóż wiśnie do słoiczków, zalej gorącym syropem, zamknij i zapasteryzuj.

Wiśnie w syropie 1Wiśnie w syropie 2Wiśnie w syropie 3Wiśnie w syropie 4

Wiśnie w syropie 0

Wiśnie w syropie 00

Tagi: