Bardzo lubię pomidory upieczone lub suszone. Smażone na maśle też mi pasują. Te małe pomidorki po upieczeniu są słodkie, intensywne w smaku. Można użyć ich jako podstawę sałatki lub zmiksować na zupę krem. Mogą też być przekąską samą w sobie.

Wpis bierze udział w akcji: Smacznie i pomidorowo, Zdrowo, dietetycznie, Pora na pomidora.


Pieczone małe pomidorki

  • małe pomidorki, najlepiej w różnych kolorach
  • sól
  • miód lub cukier
  • tymianek świeży lub suszony
  • oliwa
  • ew. ocet balsamiczny
  • ew. czosnek

[Listonic]

Pomidorki oczyść z szypułek i przekrój na pół. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż pomidorki przecięciem do góry. Posyp odrobiną soli, dodaj listki tymianku i zmiażdżony czosnek, skrop miodem i oliwą. Piecz w 180C przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od: wielkości pomidorków, ilości soku zawartego w nich oraz od ulubionego stopnia przypieczenia (ja lubię leciutko zrumienione). Po wyjęciu z piekarnika skrop pomidorki odrobiną octu balsamicznego, jeśli lubisz.

Tagi: , , ,