Czasami mam ochotę na dużą dawkę witamin w postaci świeżych warzyw lub owoców. Tym razem zachciało mi się takiego carpaccio. Jest soczyste i chrupiące. Zimny jogurt jest tu miłym urozmaiceniem.
Carpaccio z surowych buraków
- 2 buraki, ja użyłam miodowych
Marynata:
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- sól
Sos:
- pół szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- koperek
Buraki obierz i pokrój w cieniutkie plastry (najlepiej za pomocą obieraka do ziemniaków). Wymieszaj składniki marynaty i obtocz nią plasterki buraków. Odczekaj 20 minut. Rozłóż buraki na półmisku. Wymieszaj składniki sosu i polej nim buraki.
Tagi: buraki, jogurt, koperek, ocet balsamiczny, sok z cytryny
Zostaw komentarz