Nareszcie coś na słodko z dyni 🙂 Drożdżówki z jej dodatkiem są wilgotne i słodkie. Dla mnie nawet mogłyby zawierać trochę mniej cukru. Mają też wiele aromatów korzennych. Doskonałe do herbaty lub kubka gorącego mleka. W chłodne dni tego mi właśnie trzeba.

Wypatrzyłam je u Majany. Moje nie zdążyły okryć się lukrem, bo zostały pochłonięte jeszcze ciepłe.

Drożdżowe ślimaczki dyniowo-korzenne
fot. Ania

Drożdżowe ślimaczki dyniowo-korzenne

  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 1/4 szkl letniej wody
  • 1/3 szkl letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • łyżka masła
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Nadzienie:

  • 90 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do pierników

Masło rozpuść i zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkiem, pure z dyni. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrób rozczyn). Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

W międzyczasie przygotuj nadzienie: roztop masło, cukry wymieszaj z przyprawami.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku,  następnie pokrój ostrym nożem na 15 części, z których otrzymasz 15 bułeczek – ślimaków.

Bułeczki układaj w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryj ściereczką, pozostaw do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 45 minut).

Piecz w 190ºC przez około 25 – 30 minut.

Tagi: , , , , , , ,