Przepis zainspirowany przez Jamiego Olivera, ale troszkę zmieniony przeze mnie. Ten chlebek jest pyszny do kanapek i w postaci tostów z serem.
Chleb z cukinią
- 1/2 kg mąki pszennej (jeszcze lepiej chlebowej)
- 15 g drożdży
- łyżka cukru
- płaska łyżka soli morskiej
- średnia cukinia (30-40 dkg)
- łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
- 2 łyżki oliwy
Cukinia nie może być prosto z lodówki. Ma mieć temperaturę pokojową, bo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce (możesz obrać, ale nie koniecznie).
Wysyp mąkę na stolnicę, zrób na środku zagłębienie. Włóż tam drożdże, cukier, startą i odciśniętą cukinię (wyciśniętego soku nie wylewaj!), oliwę, tymianek, sól i wymieszaj widelcem. Stopniowo dodawaj mąkę ze stolnicy. Pod koniec wyrabiaj rękami posypanymi mąką. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche i nie zechce się skleić, dodaj jeszcze trochę soku z cukinii, a jeśli go zabraknie, to ciepłej wody. Wyrabiaj przez 4-5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Kulę ciasta włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pozostaw przez pół godziny w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Potem wyrabiaj jeszcze przez pół minuty. Uformuj podłużny bochenek, oprósz mąką, przełóż na blachę posypaną mąką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Piecz około pól godziny w temperaturze 180°C. Bochenek powinien mieć rumianą skórkę i wydawać pusty odgłos przy opukiwaniu od spodu.
Tagi: cukinia, dla alergików, tymianek
Zostaw komentarz