Proponujemy tutaj dania, które są częstymi gośćmi na naszym stole. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że to jest jedynie propozycja, a o gustach… się nie rozmawia 🙂  Zdajemy sobie sprawę, że dobór win do konkretnych dań, niejednokrotnie jest kwestią bardzo subiektywną. Nasz krótki przewodnik ma na celu podpowiedzieć, które wina będą „szły w parze” z konkretnym daniem. Zaproponowaliśmy popularniejsze szczepy win, które to można kupić w prawie każdym super- czy hiper-markecie, o sklepach winiarskich nie wspominając

Zdajemy sobie również sprawę i z tego, że do wybranych przez nas dań, można byłoby zaproponować bardziej „wyszukane” pomysły w postaci win,

np. pasta z sosem bolońskim, to nie tylko: Chianti, Rioja, Navarra, Bairrada czy Shiraz, ale także Dolcetto czy Crozes-Hermitage – te dwa ostatnie mogą być trudniejsze do kupienia. Tak jak napisaliśmy, my wybraliśmy wina ogólnodostępne

Gdybyście mieli do nas jakieś pytania dotyczące dań i win, śmiało piszcie – będzie to również okazja do poszerzenia naszego przewodnika winiarskiego

PRZYSTAWKI

  • Szparagi – Gruner Veltliner, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, zaintrygować może Pinot Noir lub Pinot Grigio
  • Carpaccio z polędwicy wołowej – lekkie wina białe jak Chardonnay, Pinot Grigio. Interesująco może wypaść Medoc, Beaujolais (tak, tak!), Pinotage i Sangiovese.
  • Jajka faszerowane – Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Frascati.
  • Kanapeczki na jeden kęs – typowo bankietowa przekąska – taki jeden kęs i „zapominasz” o kanapeczce. Pasować będzie Sauvignon Blanc, Vinho Verde. Ciekawym połączeniem będzie Fino Sherry lub lekkie Bordeaux czy Valpolicella.
  • Avocado – Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vinho Verde lub Chardonnay.
  • Guacamole – Sauvignon Blanc.
  • Kawior – idealny z szampanem… Jeśli z winem, to Fino Sherry lub Manzanilla.
  • Łosoś lekko wędzony – pełny i dębowy Chardonnay oraz wina okolic Rodanu.
  • Owoce morza – Muscadet, Vinho Verde, Verdicchio i niezbyt owocowe Sauvignon Blanc, dobry będzie również Riesling, Pasztety rybne – Fino sherry, Vinho Verde, delikatne Chablis bądź Chardonnay.
  • Wątróbka (kaczka bądź gęś) – Riesling, Gewurztraminer lub Tokaj.
  • Wędliny mięsne – Pinot Noir,  Tempranillo. Pikantne lub wędzone wędliny (salami czy szynka parmeńska) byłyby dobre z Sherry lub z winem ze szczepu Primitivo/Zinfandel.
  • Szynka z melonem – Gewurztraminer, Viognier i wytrawny Muscat.

 

OWOCE MORZA i RYBY

  • Owoce morza – Sauvignon Blanc. Dobre będzie lekkie Bordeaux bądź Chardonnay.
    – homar- jakościowe wina białe. Chardonnay lub biała Rioja (tak, tak!). Dobry doborem będzie Riesling.
    – ostrygi i surowe małże – Vinho Verde, Sauvignon Blanc.
    – kraby – Pinot Grigio, Riesling czy Sauvignon Blanc.
  • Mintaj, dorsz, flądra i morszczuk – Soave i Verdicchio, Pinot Grigio.
  • Ryby wędzone – Sherry Fino i Manzanilla, Chardonnay oraz Gewurztraminer.
  • Sandacz, sola i halibut – Chardonnay i Viognier.
  • Łosoś, karp, pstrąg, lin, tuńczyk czy dorsz – Chardonnay lub Riesling. Ciekawe będzie powiązanie z Pinot Noir, Cabernet Franc czy z Bordeaux.

DANIE MIĘSNE

  • Ptactwo dzikie – Chateauneuf-du-Pape, Bordeaux, Brunello, Ribera del Duero. Bardzo dobrym wyborem będzie także Cabernet Sauvignon, Merlot i Shiraz oraz Chablis.
  • Kurczak i indyk – Rioja, Chardonnay czy Malbec.
  • Kaczka i gęś – Pinotage, Pomerol/St. Emilion, Shiraz, Riesling czy Viognier.
  • Wędliny i pasztety na chłodno – Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling czy Pinot Noir oraz Valpolicella.
  • Wołowina – jakościowe wina: Bordeaux, Barolo, Supertoskany, Ribera del Duero. Dobry będzie Cabernet Sauvignon oraz Malbec i jakościowy Shiraz.
  • Dziczyzna – Barolo, Primitivo/Zinfandel, Cabernet Sauvignon a także Pinot Grigio czy  Chardonnay.
  • Jagnięcina i zając – jakościowa Rioja, Cabernet Sauvignon.
  • Wieprzowina, (także nasz schabowy) – Chardonnay, Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon, Chianti, Pinotage, Merlot i Primitivo/Zinfandel.
  • Cielęcina – Pinot Grigio, Chateauneuf-du-Pape, Chardonnay, Riesling. Bardzo dobrym wyborem będzie jakościowa Rioja Reserva i Pinot Noir.

DANIA Z MAKARONEM

Zobacz wpis o łączeniu past z winem.

INNE DANIA

  • Tarta ze składnikami takimi jak: szpinak, cebula lub por – Chardonnay, Pinot Grigio czy Gewurztraminer.
  • Grzyby – Merlot, Malbec, Rioja, Ribera del Duero. Dobrze będą się komponować z  Barolo i Chianti.
  • Brokuły z serem – Viognier czy Sauvignon Blanc
  • Ratatouille i duszone warzywa śródziemnomorskie – Bordeaux lub Chianti.
  • Pasta z sosem pomidorowym – Barbera i Chianti a także Soave czy Sauvignon Blanc.
  • Pasta z sosem serowym, beszamelowym – Pinot Grigio, Chardonnay.
  • Pasta z sosem mięsnym Bolognese – Chianti, Rioja czy Navarra. Pasować będzie także potrugalska Bairrada oraz wina ze szczepu Shiraz.
  • Pasta z sosami rybnymi lub z owocami morza – Verdicchio, Frascati i Sauvignon Blanc.
  • Pasta z pesto – Tokaj, Pinot Grigio, Chardonnay i Barbera.
  • Dania z Curry i kuchnia meksykańska – Riesling i Gewurztraminer. Amarone della Valpolicella, Primitivo/Zinfandel, Barolo i Barbaresco, a także Pinotage, Rioja czy Ribera del Duero.
  • Kuchnia chińska czy wietnamska – Gewurztraminer i  Chardonnay.
  • Bigos – Pinot Grigio i Gewurztraminer.
  • Hamburgery – Chianti, Malbec, Rioja czy Primitivo/Zinfandel.
  • Sałatki zielone, greckie, nicejska – Sauvignon Blanc czy Riesling i Chablis.
  • Cassoulet – Chardonnay, Rioja, Tempranillo, Chianti, Carmenere czy Merlot.
  • Chili con carne – Garnacha, Bairrada czy Riesling
  • Grill – zależne od mięs, ale pasować będą: Riesling, Primitivo/Zinfandel.
  • Omlet – Chardonnay czy burgundy.
  • Kus-kus – Chardonnay, Riesling czy Shiraz.

SERY

  • Mozarella – Macon-Villages.
  • Mascarpone – Vinho Verde i Sauvignon Blanc czy Valpolicella.
  • Emmentaler, Gouda, Sokół, Królewski – Bordeaux i Cabernet Sauvignon czy Merlot. A także Shiraz czy Chianti.
  • Edam – Rioja i Shiraz.
  • Gruyere – Riesling, Rioja, Montepulciano d’Abruzzo.
  • Cheddar – Sherry Ammontillado i Marsala oraz Rosso di Montalcino.
  • Parmezan – Amarone della Valpolicella, Chianti, Rioja.
  • Camembert, Brie – Chardonnay i Chianti. A także Shiraz, Primitivo/Zinfandel czy Pinotage.
  • Feta – Chardonnay i Riesling.
  • Niebieskopleśniowe sery – niestety, przy tych serach należy unikać win… Dotyczy to zarówno win czerwonych, jak i białych… Niestety…
  • Sery z kozie – Sauvignon Blanc, Chardonnay.

DESERY

  • serniki oraz ciasta owocowe – Tokaj i Muscat.
  • szarlotka – Tokaj.
  • Makowiec – Porto bądź Sherry Cream.
  • Keks – Sherry.
  • Ciasta czekoladowe, Mus czekoladowy – Muscat czy Sherry.
  • Maliny (także z cukrem) – Pinot Noir.
  • Sałatki owocowe – Sherry Cream, Muskat czy Gewurztraminer.
  • Świeże owoce – Muscat i białe słodkie Porto (tak, tak!).
  • Tiramisu – Porto, Muscat i Marsala.
  • Creme Brulee – Muscat.
  • Czekolada – Porto.
  • Kawa – Muscat, Porto czy Malaga.

Poprzednia strona

Potrawy na stronie 2 smaki, do których dobraliśmy wino

Dodaj komentarz