Trudno o wspanialszy zapach w kuchni niż zapach piekącego się pieczywa. Na Święta warto przygotować własny chleb. Taki na zakwasie długo utrzyma świeżość.

Domowy chleb na zakwasie piekę od 7 lat. Prawie za każdym razem jest to mój ulubiony chleb pszenno-żytni. Tym razem odkryłam, że jednak lubię chleb żytni, bez dodatku mąki pszennej czy orkiszowej. Kiedyś już taki chleb piekłam, ale zakwas miałam słaby i doświadczenie mniejsze. W każdym razie chleb wyszedł dość mocno zakwaszony. Teraz sytuacja jest zupełnie inna. Chleb wyszedł ładnie wyrośnięty i cudowny w smaku. Zdradzę Wam mój sposób na wyrastanie chleba, kiedy w domu jest zimno.

Zobacz dokładną instrukcję jak hodować zakwas żytni oraz ogólne zasady pieczenia chleba na zakwasie. Możesz też przejrzeć wszystkie przepisy na wypieki na zakwasie.

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Ciasto zakwaszone:

  • 120 g zakwasu żytniego, aktywnego
  • 200 g wody
  • 200 g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej

Ciasto właściwe:

  • 200 g wody
  • 400 g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

  • łyżka oleju lub oliwy
  • 2 łyżki otrębów
  • łyżka słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego

Aktywny zakwas. Jeśli zakwas trzymasz w lodówce, to wyjmij go rano i odczekaj pół godziny aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Dodaj 60 g letniej wody i 60 g mąki żytniej. Wymieszaj i pozostaw zakwas do wieczora. W tym czasie powinien zacząć pracować, czyli wytwarzać pęcherzyki powietrza i rosnąć jak ciasto drożdżowe. Jeśli tak się nie stanie, trzeba poczekać dłużej. Zimą powinno pomóc postawienie zakwasu na ciepłym kaloryferze.

Ciasto zakwaszone. Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.

Ciasto właściwe. Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.

Pieczenie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Uwaga. Zimą procesy życiowe zakwasu są bardzo spowolnione i ciasto potrzebuje więcej czasu. Warto postawić miskę, a potem formę z ciastem na gorącym kaloryferze, aby przyspieszyć wyrastanie. Jeśli ciasto rosło długo i nastał już wieczór, to nie musisz piec chleba w nocy. Wystarczy wstawić formę z ciastem do lodówki i upiec rano. Chleb na zdjęciu właśnie tak był pieczony.

Chleb żytni na zakwasie 0

Tagi: , , , , ,