Bajeczne smaki upiekły pizzę. Na cienkim trochę elastycznym spodzie, delikatnie chrupiącym. Wszyscy próbujący zgodnie stwierdzili, że pizza smakuje jak w najlepszej pizzerii w naszej okolicy. Duża w tym zasługa pieca, ale przepis też jest istotny.

Pizza Margherita z pieca

Pizza z pieca

Ciasto:

  • 1 kg mąki, najlepiej typu 00
  • 2 g suchych drożdży
  • 500 g wody
  • 25 g soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
  • mała garść liści bazylii
  • szczypta soli
  • ew. pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • 400 g twardej mozzarelli
  • oregano
  • 200 g szynki długodojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
  • młoda cukinia
  • kiełki słonecznika

Ciasto i sos przygotuj według przepisu.

Przygotowany spód do pizzy posmaruj sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i oregano. Piecz 4-5 minut w 470°C lub 10-15 minut w 220°C.

Na gorącej pizzy rozłóż szynkę, plastry cukinii i kiełki. Podawaj natychmiast.

Tagi: , , , , , , , ,