Bajeczne smaki przedstawiają na filmie jak przygotować pierniczki o tradycyjnym smaku, które po upieczeniu są od razu miękkie i nie potrzebują tygodni spędzonych w puszce, aby dało się je ugryźć 😉 Cały sekret tkwi w wyjęciu ich z piekarnika w odpowiednim momencie. Nie stwardnieją po wystygnięciu, a zamknięte w puszce będą miękkie nawet przez całe miesiące. Wiem, bo sprawdziłam na pierniczkach udekorowanych przez córki w tamtym roku 🙂
Przepis na moje ulubione pierniczki jest niezmienny od wielu lat 🙂
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, dla dzieci, film, pierniczki
[…] Możesz użyć dowolnego ciasta na pierniczki. Ja użyłam mojego ulubionego. […]
Ja dziś upiekłam z córką 🙂
my dziś piekliśmy i udało sie mimo małego pożeracza pierniczkowego ciasta 😉
To znaczy pożera surowe ciasto? Moje pożerają upieczone pierniczki. Już w trakcie pieczenia Janek zrobił pyszną kawę, a dla dzieci spienione mleko i mieliśmy ucztę 🙂
Czy szybkie pierniczki można upiec na maśle? I ile go wtedy dać, kostkę, 3/4?
Marta, tak, spokojnie można zastąpić masłem – ja tak robię od wielu lat. Zwykle kostka masła waży 200 g, więc trzeba by było dać jedną i ćwierć kostki.