Jakoś do tej pory omijałam ten kształt ciastek na Tłusty Czwartek. Nie lubię żmudnego wykrawania i ponownego wałkowania tego samego ciasta. Jednak znalazłam w technologii wykrawania oponek jakiś kompromis, aby się nie napracować. Z mniejszych kółek powstały małe pączusie dla dzieci, a pod koniec pokroiłam resztkę ciasta na kwadraty.

Same oponki smakują podobnie jak pączki, ale są bardziej chrupiące, bo mają więcej skórki w stosunku do miąższu. Pasuje do nich zarówno lukier cytrynowy jak i posypka cukrowo-cynamonowa. A najprościej i najszybciej załatwimy sprawę posypując pączki cukrem pudrem.

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

[porcja na 30 oponek i 30 maleńkich pączków]
  • szkl (200 ml) mleka
  • 4 łyżki (55 g) masła
  • 1/3 szkl (60 g) cukru
  • paczka (7g) drożdży
  • 2 jajka
  • 550 g mąki
  • szczypta soli
  • do smażenia: 0,5 – 1 l oleju

Lukier:

  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masło roztop w rondelku, dodaj mleko i jeśli trzeba podgrzej aby było letnie, ale nie gorące (około 37 stopni). Wszystkie składniki ciasta zmiksuj i wyrób ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale po wyrobieniu powinno odchodzić od ręki. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.

Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką, rozpłaszcz dłońmi lub rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Wykrawaj kółka szklanką, a w ich środku mniejsze kółka literatką (ja użyłam małej foremki do wykrawania ciastek). Przekładaj wykrojone oponki i małe kulki na blachę. Pozostałe okrawki ciasta połącz, uformuj następny placek grubości 1 cm i znowu wykrawaj oponki i małe pączki. Z kolejnych okrawków uformuj kilka średnich pączków. Oponki i pączki pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

W średniej wielkości rondlu rozgrzej olej do temperatury 175°C. Jeśli nie masz termometru, to zrób próbę z jednego okrawka ciasta lub kawałka chleba. W ciągu minuty próbny kawałek powinien się lekko zrumienić. Do rondla ostrożnie wkładaj po kilka oponek, smaż z obu stron do ładnego zrumienienia. Najłatwiej obracać oponki za pomocą długiej wykałaczki. Usmażone przekładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Lukier. Cukier puder wymieszaj dokładnie z sokiem z cytryny. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, to dodaj kroplę soku lub wody, jeśli za rzadki, dodaj cukier puder. W gotowym lukrze zanurzaj oponki i odkładaj na kratkę.

Oponki 1Oponki 2Oponki 3Oponki 4Oponki 5Oponki 6Oponki 7

Oponki drożdżowe