W Święta mazurek musiał być! A czasu brakowało… Tak powstał mazurek ekspresowy, który nawet dziecko potrafi zrobić 🙂 Jeśli lubisz smak herbatników i masę krówkową to jest to ciasto dla Ciebie.

Mazurek kajmakowy w 10 minut

Mazurek kajmakowy w 10 minut

  • 200 g herbatników Digestive lub szkolnych
  • 60 g masła
  • puszka masy krówkowej (gotowane skondensowane mleko)
  • orzechy do przybrania

Masło zmiksuj z herbatnikami lub rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powinno powstać coś o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż tą masą tortownicę o średnicy 22 cm. Dociśnij mocno, aby spód mazurka był zwarty. Na to wyłóż masę krówkową z puszki. Na wierzchu ułóż orzechy. Najlepiej, żeby mazurek przed podaniem poleżał przynajmniej pół godziny w lodówce, żeby masło dobrze zastygło. Mi ten mazurek najbardziej smakował 2-3 dni po przyrządzeniu.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Tagi: , , , ,