Oto makowiec idealny, który nie pęka i nie jest spłaszczony po upieczeniu. Wystarczy prosty zabieg owinięcia ciasta pergaminem. Proporcje między ciastem a makiem są tu doskonałe. Masa makowa własnej produkcji nie ma sobie równych. Można do niej wrzucić dokładnie to, co się lubi 🙂 A na wierzchu polałam makowiec lukrem cytrynowym, który ciekawie kontrastował z masą makową.

Przepis znalazłam u Dorotus.

Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami.

Przejrzyj wszystkie przepisy z makiem.

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

[składniki na 3 strucle]

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (do ciasta dałam około 700 ml mąki, a potem delikatnie podsypywałam
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek (białka odłóż do masy makowej)
  • 21 g suchych drożdży (ja zwykle daję 7 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wg uznania

Ponadto:

  • lukier: sok z połowy cytryny + pół szkl cukru pudru
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej

Ciasto drożdżowe. Masło roztop i ostudź. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa. Mak zalej 500 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie dwukrotnie zmiel w maszynce. Ja miksowałam mak w malakserze na najwyższych obrotach, co jakiś czas zgarniając masę ze ścianek naczynia. Orzechy posiekaj. Mak przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Na końcu delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Ciasto drożdżowe podziel na 3 części, rozwałkuj prostokątne placki, nałóż masę makową, zawiń, ułóż złączeniem do dołu, a końce strucli podłóż pod spód. Każdą roladę zawiń w posmarowany olejem pergamin, zostawiając po bokach po około 3 cm wolnego papieru.

Jeśli posiadasz formę do pieczenia bagietek, to możesz ułożyć w niej strucle – wyjdą jeszcze bardziej okrągłe.

Piecz w temperaturze 180 – 190°C przez około 30 – 40 minut.

Lukier. Sok z cytryny rozetrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Polej nim przestygnięte makowce. Od razu posyp makiem.

 

Zobacz też:

Makowa gwiazda Makowa gwiazda

Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami, czyli torcik japoński

Makowiec na kruchym spodzie Makowiec na kruchym spodzie

Błyskawiczne minimakowce Błyskawiczne minimakowce

Makowa choinka Makowa choinka

 

Tagi: , , , , , , , , , , ,