Oto makowiec idealny, który nie pęka i nie jest spłaszczony po upieczeniu. Wystarczy prosty zabieg owinięcia ciasta pergaminem. Proporcje między ciastem a makiem są tu doskonałe. Masa makowa własnej produkcji nie ma sobie równych. Można do niej wrzucić dokładnie to, co się lubi 🙂 A na wierzchu polałam makowiec lukrem cytrynowym, który ciekawie kontrastował z masą makową.
Przepis znalazłam u Dorotus.
Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami.
Przejrzyj wszystkie przepisy z makiem.
Makowiec zawijany
[składniki na 3 strucle]
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (do ciasta dałam około 700 ml mąki, a potem delikatnie podsypywałam
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła
- 6 żółtek (białka odłóż do masy makowej)
- 21 g suchych drożdży (ja zwykle daję 7 g)
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiego masła
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wg uznania
Ponadto:
- lukier: sok z połowy cytryny + pół szkl cukru pudru
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe. Masło roztop i ostudź. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa. Mak zalej 500 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie dwukrotnie zmiel w maszynce. Ja miksowałam mak w malakserze na najwyższych obrotach, co jakiś czas zgarniając masę ze ścianek naczynia. Orzechy posiekaj. Mak przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Na końcu delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
Ciasto drożdżowe podziel na 3 części, rozwałkuj prostokątne placki, nałóż masę makową, zawiń, ułóż złączeniem do dołu, a końce strucli podłóż pod spód. Każdą roladę zawiń w posmarowany olejem pergamin, zostawiając po bokach po około 3 cm wolnego papieru.
Jeśli posiadasz formę do pieczenia bagietek, to możesz ułożyć w niej strucle – wyjdą jeszcze bardziej okrągłe.
Piecz w temperaturze 180 – 190°C przez około 30 – 40 minut.
Lukier. Sok z cytryny rozetrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Polej nim przestygnięte makowce. Od razu posyp makiem.
Zobacz też:
Makowiec z jabłkami, czyli torcik japoński
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, aromat migdałowy, cynamon, jajka, mak, miód, mleko, orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczy, sok z cytryny, spirytus
apetyczny!!! mniam, mniam…
Malwina, bardzo polecam ten przepis. Ja w ciągu ostatniego tygodnia upiekłam 6 makowców i wygląda na to, że na Sylwestra niewiele zostanie… Znika błyskawicznie!
Majstersztyk!!!!!!
Iwonko, bardzo dziękuję za taką pochwałę 🙂
Jak już mak mielony to pominac krok mielenia?
Iwona, tak 🙂
wygląda doskonale !!!!! Perfekcyjny !!!!!
Iwona, miło słyszeć z Twoich ust taką pochwałę. Bo Ty się znasz na rzeczy 🙂
makowiec rewelacja! Prosba o robienie go rowniez poza okresem Swiat
Mężu, przypomnij czasem, że masz chęć na makowiec, a będzie na pewno, bo wcale nie jest taki trudny do przygotowania, a pyszny taki, że nawet ja się nim zajadam 🙂
CUDNE! Jak nigdy specjalnie za makowcami nie przepadalam, to teraz, po wielu latach, doceniam jak najbardziej! Szczesliwego Nowego Roku!:-)
Kasiu, ja właśnie do niedawna nie przepadałam za struclą makową. Jednak na prośbę Janka nauczyłam się ją piec i teraz lubię bardzo 🙂
Świetny pomysł na inne wykorzystanie formy do bagietek:) …co do makowca to wyszedł Ci mistrzowsko Oleńko:) żadnych pęłnięć, równiuteńki i tak nafaszerowany makiem, aż miło:). Ten makowiec od Dorotki jest i na mojej liście do wypróbowania:) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku:)
Jolu, wypróbuj ten przepis koniecznie 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku!
pięknie pachną ,smacznie wygladaja. ale popekały 🙁
co robic aby nastepnym razem uniknac rozpęcnięcia :)?
J, wydaje mi się, że przyczyną mogło być mało ścisłe owinięcie papierem do wypieków. Ten papier nadaje kształt i trochę chroni przed gwałtownym pieczeniem.
Pęka też podobno jak sam makowiec za bardzo zwinięty:)
Opalanka, o tym nie słyszałam, ale całkiem możliwe 🙂
[…] wiem, że strucla makowa jest najlepsza na świecie Jednak taki makowiec jest dla mnie równie apetyczny, pełen maku, a do […]
Przykro mi ale ja nie polecam!!! Jestem zawiedziona zawsze robilam strucle makowa z przepisu Magdy Gessler i byla rewelacja ale chcialam zobaczyc ten przepis bo zdjecia ladnie wygladaja i to nie wyszla zadna strucla makowa tylko drozdzowka makowa !!!! 🙁
Wsciekla, zaintrygowałaś mnie, bo z tego przepisu korzystam w każde święta i cała moja bliższa i dalsza rodzina uwielbia to ciasto.
Koniecznie daj znać co masz na myśli pisząc, że wyszła Ci drożdżówka makowa. Generalnie ciasto jest krucho-drożdżowe, więc oczywiście czuć w nim trochę te drożdże. Jednak jego krucha natura też jest tu mocno wyczuwalna.
No własnie kruche takie ze popekalo mi w kilku miejscach mimo owiniecia, moj syn jak wszedl to sie mnie zapytal co za pyszne bulki pieke 😀 i faktycznie inny zapach niz zawsze byl przy makowcu ktory pieklam. Moze niepotrzebnie nazwisko wymienilam w powyzszym poscie ale to pod wplywem emocji . A co do tego przepisu to ok moze nie bedzie zle ale jak juz sie nastawilam na strucle makowa to bym chciala taka otrzymac ale niestety mi ten przepis nie podchodzi pod prawdziwa strucle makowa. Przepraszam ale ja tylko wyrazam swoje zdanie.
Wsciekla, przy ścisłym owinięciu ciasto nie ma prawa popękać, choćby bardzo chciało 😉 Czyli jeśli będziesz jeszcze stosować tą metodę, to koniecznie owiń papierem ściśle.
Ostatecznie nie jestem pewna czy wolałabyś ciasto mniej kruche, czy mniej drożdżowe. Jedyne, co w tej chwili wiem, to że wolałabyś ciasto inne 😀 Nie znam przepisu Magdy Gessler i jakoś nie mogę go namierzyć w internecie, więc nie mogę ocenić jakie ciasto jest dla Ciebie idealne.
Co do prawdziwej strucli makowej, to oczywiście każdy ma inne wspomnienia z domu rodzinnego. Dla mnie właśnie to ciasto smakuje i pachnie idealnie.
JAkis czas temu Magda Gessler udostepnila ebooka:)
Ciasto:
170 ml mleka
15 g drożdży
135 g cukru
600 g mąki
135 g masła
35 g smalcu
7 jajek
szczypta soli
Nadzienie:
60 g orzechów włoskich
1 ml esencji makowej
3-4 jajka
25 g cukru wanilinowego
Podgrzać mleko i drożdże z niewielką
ilością cukru (ok. połowy). Następnie do
podgrzanej masy dosypać mąkę, aż do
uzyskania konsystencji gęstej śmietany
i odstawić do wyrośnięcia na około pół
godziny.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu
podgrzać jajka z cukrem, a w drugim
naczyniu rozpuścić masło i smalec.
Do wyrośniętego rozczynu dodać
podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli
i wsypać mąkę.
Zagnieść dokładnie, aż do połączenia
składników w jednolitą masę. Dodać
tłuszcz i znów dokładnie zamieszać.
Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Mak niebieski
gotować ok. 40 min. na wolnym ogniu
– aż ziarenka będą miękkie i dadzą
się rozetrzeć w placach. Odcedzić mak,
wystudzić, zemleć przez maszynkę z sitkiem
do maku.
Do zmielonego maku dodać: skórkę
pomarańczową, jajka, laskę wanilii, masło
klarowane, cynamon mielony, esencję
makową, miód pszczeli wielokwiatowy
i zmielone orzechy włoskie.
Rozwałkować placek ciasta drożdżowego.
Nałożyć mak i rozprowadzić po cieście.
Zwinąć makowiec. Zawinąć w papier do
pieczenia, bądź upiec w foremce.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40
minut. Po wystygnięciu polać lukrem
i posypać bakaliami.
Ola Cruz to głównie dla Pani 🙂 chociaz nie wiem czy tak mozna. ale co mi tam:) Pozdrawiam i polecam chociaz na próbę.
Wsciekla, dziękuję za przepis 🙂 Bardzo możliwe, że wypróbuję go przy najbliższej okazji.
W sumie całkiem podobne składniki, ale zupełnie inny sposób przygotowania.
Przeanalizowałam dokładnie przepis u mnie i już chyba wiem w czym mogłaś mieć problem. W składnikach jest duża porcja drożdży, a ja robiąc na szybko, niemal z pamięci dodaję standardową porcję na tą ilość mąki, czyli paczkę suchych drożdży zamiast trzech. Pewnie dlatego Twoje ciasto mocno rosło i miało tendencję do pękania. Chociaż właśnie taka ilość drożdży jest w przepisie źródłowym.
Dzięki za wspólną rozmowę o tym przepisie 🙂 Zaraz dorzucę mój komentarz przy składnikach.
Mam wątpliwość- będę wdzięczna za wyjaśnienie:
drożdże suche czyli instant?, i ile należy ich dać – 21 g czy 7g?
Makowiec wygląda świetnie!
Pozdrawiam
Karolina, w przepisie z którego korzystałam jest 21 g suchych drożdży, ale ja sprawdziłam, że jedna torebka z 7 g drożdży w zupełności wystarcza 🙂
A jak szeroka jest ta foremka. Mam na oku taką 28cm szeroką i 35cm długą,ale boję się że makowce wyjdą za wąskie. Jak podzielilam szerokość przez trzy i odjelam boki wyszło mi po około 8cm szerokości na jedną rolade.
Ola, zmierzyłam moją foremkę, ma szerokość 25 cm, a długość 38 cm. Myślę, że Twoja foremka będzie dobra. Trzeba tylko placki rozwałkować na długość odpowiadającą długości foremki.
Dziękuję. Kupuję więc i już czekam na makowiec. W ubiegłym roku upieklam ze swojego ciasta, ale nadzienie to tutaj wydało mi się najlepsze. I takie było
Ola, bardzo się cieszę 🙂
Super przepis ,dziś pachnie w całym domu tym przepysznym makowcem!Dziękuję!
Brygida, bardzo się cieszę! U nas też już pachnie właśnie tym makowcem 🙂
Witam i mam pytanie . kupilam mase makowa jakis czas temu i szkoda mi ja wrzucić miala byc tez do czegos innego ale wpadl mi ten twoj przeis widze ze jest fajny i chciałbym wypróbować czy moge uzyc do twojego przepisu tej masy i co z białkami?
Kasiu, oczywiście, gotowa masa makowa dobrze się sprawdzi w takim makowcu. Białka mają za zadanie rozrzedzić masę. Jeśli Twoja masa w puszce jest twarda i zbita, to warto dodać do niej ubite białka, aby łatwiej się rozsmarowywała na plackach ciasta.
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika makowce,jutro będzie degustacja.Musiałam podzielić makowce dla zwolenników bakalii oraz przeciwników.Ten pierwszy na zdjeciu rozkrojony należy do tych drugich:)Mój tata był zachwycony dużą ilością maku,podobno takie makowce lubi najbardziej.Chociaż na początku się rozczarowalam ze nie wyglądały jak kupne,ale mój mąż mnie pocieszal twierdzac ze Ci w sklepie oszczędzają na maku i walą dużo ciasta:) To był mój pierwszy makowiec i chyba mogę być z siebie dumna;) Ale jedna uwaga,nie wyszedł mi lukier, sok z połowy cytryny + pół szklanki cukru pudru. Cały lukier splynal z ciasta i okazał się za kwaśny. Mogę liczyć na inny sprawdzony przepis na lukier?
Mama_Nikolki87, bardzo się cieszę, że makowiec się Wam spodobał. Ten pierwszy na zdjęciu wygląda świetnie! gratuluję udanego debiutu 🙂
Kolejne makowce nie zostały ułożone złączeniem do dołu, dlatego nie wyglądają aż tak dobrze. Dopiszę to wyraźniej we wpisie – dzięki!
Rzeczywiście, zaletą tego makowca jest duża ilość maku, która może powodować utrudnione formowanie. Dla nas najważniejsze jest, że makowiec jest przepyszny!
Jeśli chodzi o lukier, to być może miałaś bardziej soczystą cytrynę niż ja. W tej sytuacji doradzam nasypanie do miski cukru pudru i dolewanie po trochę soku z cytryny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodawaj po kropelce, bo łatwo przedobrzyć. Na pewno się uda! A jeśli uważasz, że lukier jest zbyt kwaśny, zastąp część lub cały sok z cytryny wodą.
A jeśli wolisz, to skorzystaj z przepisu na gęsty lukier do dekorowania pierniczków: http://2smaki.pl/ciastka/pierniczki-z-lukrem-2012/
Powodzenia! Wesołych Świąt! 🙂
Robię tą strucle któryś raz z kolei, za każdym razem wychodzi rewelacyjnie, polecam i dzięki Oli mam wspaniałe wypieki . Tym razem dodałem 12 gram drożdży wyszło bardziej napowietrzone.
DZIĘKUJĘ BARDZO ZA PRZEPIS pozdrawiam serdecznie
Waldemar, bardzo się cieszę, że strucla Ci smakuje. Ja też robię ja na każde Święta 🙂
Witam.
Przepraszam bardzo, mam pytanie:
Czy ten spirytus należy wypić przed pieczeniem? Nigdzie nie podajesz do czego ten alkohol się dodaje.
Będę wdzięczna za odpowiedź bo nie mam doświadczenia w pieczeniu makowca zwijanego.
Pozdrawiam
Stanisława, skoro nie masz doświadczenia w pieczeniu makowca, to tak, wypij coś mocniejszego przed pieczeniem 😉
A tak na poważnie, to wszystkie składniki ciasta drożdżowego należy wymieszać w misce, czyli spirytus również 🙂
Ola bardzo dziękuję ci za przepis, jest wspaniały i prosty. Na początku korzystał z niego na święta mój chłop (bo uwielbia makowca, ja średnio). Ja robiłam go wczoraj dla nas z okazji Mikołaja i polubiłam bardzo. Pierwszego zrobiłam zgodnie z przepisem, tylko na mleku roślinnym i bez alkoholu. W drugim ( bo robiłam osobno :)) zastosowałam ponownie mleko roślinne, bez alkoholu i zastąpiłam masło olejem. Nawrzucałam pełno orzechów, w lukrze zastąpiłam sok z cytryny, sokiem pomarańczowym. Coś wspaniałego i prostego, bez zbędnych komplikacji.
Wysyłam ci zdjęcie z tym co zostało od wczoraj z dwóch makowców :D.
Ewa, wspaniale! Podpowiadasz bardzo ciekawe pomysły zastępowania składników. Zwłaszcza ten sok pomarańczowy do mnie przemawia 🙂
Olu a tutaj makowce z twojego przepisu mojego zdolnego faceta 🙂
Ewa, wspaniałe! 🙂
Czy makowce po zawinięciu nie muszą wyrastać przed pieczeniem? 🙂
Sandy, mogą wyrastać, jeśli chcesz, ale nie muszą 🙂
Hej. Mam pytanko jak przechować makowca aby nie zczerstwial przez 2 dni. Zamierzam go jutro robić bo święta obchodzę 6 stycznia i chciała bym aby był świeży do moich świat
Justyna, ja trzymam makowce zawinięte w papier do pieczenia, w którym się piekły i dodatkowo włożone w dużą reklamówkę foliową. Trzymają się bardzo dobrze co najmniej przez 4-5 dni.