Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa jest wspaniała pod wieloma względami. Najważniejsze, że dokładnie wiemy co jemy. Oczywiście pod warunkiem kupienia pomarańczy z dobrego źródła, najlepiej ekologicznych, niewoskowanych. Drugą zaletą jest potrzebny nam kształt, na przykład paski lub kostka. Do tego wszystkiego możemy sami zadecydować o konsystencji. Czy skórka ma być otoczona zastygniętym cukrem, czy może powinna być zalana syropem cukrowym. Możesz wybrać wersję dla siebie i właśnie taką sobie przygotować przed Świętami.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl wody
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Wybierz pomarańcze z dobrego źródła, najlepiej nie woskowane. Staraj się wybierać te z najładniejszą skórką, bez skaz. Jeżeli dysponujesz owocami woskowanymi, to koniecznie wyszoruj je używając płynu mycia naczyń, a następnie spłucz i sparz wrzątkiem.

Obierz pomarańczę ze skórki. Miąższ możesz dowolnie wykorzystać lub po prostu zjeść. Skórki włóż do słoika i zalej zimną wodą na 1-2 doby, zmieniając wodę co kilka godzin.

Następnie wyjmij skórki, odsącz na sicie i odkrój z nich możliwie najwięcej białego albedo. W ten sposób pozbędziesz się goryczki, choć zawsze trochę jej pozostanie. Skórkę pokrój na takie kształty jakie będą Ci potrzebne do deserów i wypieków.

Do rondelka wsyp cukier, dolej wodę. Zamieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na niewielkim ogniu, już bez mieszania, aby syrop nie scukrzył się. Kiedy syrop trochę odparuje, dodaj skórki i nadal gotuj, na małym ogniu, bez przykrycia, aż skórki staną się przezroczyste. Jeżeli płyn zbyt szybko odparuje, to dolej odrobiną wrzącej wody.

Gotuj aż syrop nabierze takiej konsystencji jaką lubisz. Jeżeli pogotujesz skórki 15 minut, to będą one otoczone płynnym syropem. Jeśli będziesz gotować skórki ponad pół godziny, to prawie cały płyn odparuje, a syrop po wystudzeniu scukrzy się.  Porównaj oba zdjęcia na początku tego wpisu, aby ocenić różnicę i wybrać swoją wersję.

Sekret mojej mamy. Jeśli wolisz skórki otoczone płynnym syropem, to po wyłączeniu ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Ten „magiczny składnik” sprawi, że syrop nie scukrzy się.

Jeżeli skórek nie wykorzystasz od razu, to najlepiej przełożyć je do czystego, wyparzonego słoiczka, dokładnie zalać syropem, zakręcić i postawić do góry dnem, aby pokrywka dobrze się zamknęła. W ten sposób skórki będą dobre nawet po kilku miesiącach. Po otworzeniu słoika należy je przechowywać w lodówce.

Kandyzowana skórka pomarańczowa 2Kandyzowana skórka pomarańczowa 3Kandyzowana skórka pomarańczowa 4Kandyzowana skórka pomarańczowa 5Kandyzowana skórka pomarańczowa 6Kandyzowana skórka pomarańczowa 7Kandyzowana skórka pomarańczowa 8Kandyzowana skórka pomarańczowa 9

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa 000

 

Tagi: , ,