Bardzo fajny przepis na szybki obiad. Przygotowanie go trwa tyle ile ugotowanie makaronu. Podoba mi się zestawienie gorącego makaronu aromatyzowanego czosnkiem i skórką z cytryny z zimnymi kawałkami mozzarelli.
Inspirowałam się przepisem Nigelli na przystawkę z mozzarellą.
Wpis bierze udział w akcji Dzień Czosnku.
Makaron z mozzarellą i szaloną gremolatą
- 250 g makaronu, np. penne
- mozzarella z zalewy
- kilka czarnych oliwek
- skórka z jednej cytryny (wcześniej sparzonej)
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli morskiej w kryształkach
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- odrobina słodkiej papryki
Zagotuj wodę w garnku i wrzuć makaron. Posiekaj oliwki i czosnek i wrzuć do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, sól, natkę i oliwę i wymieszaj dokładnie. Mozzarellę pokrój w kostkę i część dodaj do gremolaty. Odcedź ugotowany makaron i natychmiast wymieszaj z gremolatą. Podawaj makaron posypany pozostałą mozzarellą i papryką.
Tagi: czarne oliwki, czosnek, makaron, mozzarella, natka pietruszki, skórka z cytryny
[…] makaron z mozarellą i szaloną gremolatą […]