Bardzo fajny przepis na szybki obiad. Przygotowanie go trwa tyle ile ugotowanie makaronu. Podoba mi się zestawienie gorącego makaronu aromatyzowanego czosnkiem i skórką z cytryny z zimnymi kawałkami mozzarelli.
Inspirowałam się przepisem Nigelli na przystawkę z mozzarellą.
Wpis bierze udział w akcji Dzień Czosnku.



Makaron z mozzarellą i szaloną gremolatą

  • 250 g makaronu, np. penne
  • mozzarella z zalewy
  • kilka czarnych oliwek
  • skórka z jednej cytryny (wcześniej sparzonej)
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli morskiej w kryształkach
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • odrobina słodkiej papryki

Zagotuj wodę w garnku i wrzuć makaron. Posiekaj oliwki i czosnek i wrzuć do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, sól, natkę i oliwę i wymieszaj dokładnie. Mozzarellę pokrój w kostkę i część dodaj do gremolaty. Odcedź ugotowany makaron i natychmiast wymieszaj z gremolatą. Podawaj makaron posypany pozostałą mozzarellą i papryką.

Tagi: , , , , ,