Znowu makaron, bo makaron to jest to! 🙂
Pasuje tutaj makaron linguine lub tagliatelle. Szpinak jest delikatnym tłem dla odrobiny łososia, który aromat ma intensywny. Podobają mi się kolory tego dania i prostota jego wykonania.
Linguine ze szpinakiem i łososiem
- opakowanie (500 g) linguine lub tagliatelle
- opakowanie (450 g) szpinaku mrożonego
- 100 g łososia wędzonego, w plastrach
- pół szkl śmietanki kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz świeżo zmielony
Szpinak rozmroź na patelni z odrobiną oliwy, pod przykryciem. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Kiedy szpinak rozmrozi się i odparuje większość płynu, dodaj śmietankę, gałkę, sól i pieprz. Plastry łososia pokrój na mniejsze kawałki. Na talerzu układaj makaron, polewaj szpinakiem i posypuj kawałkami łososia. Równie dobrze można wszystkie składniki wymieszać w garnku – jeśli wolisz 🙂
Tagi: łosoś, makaron, szpinak
łosoś z makaronem jest super, ale szpinaku jakoś nie dodawałam do tego duetu 🙂
Ciekawie:) Wszystko co lubię:)
Łososia, to ja pierwszego zjem. Uwielbiam! 🙂
Łosoś i szpinak -mniam!:)
Majanko, dołączam się do mlasków 😉