Mam dziś dla Was cudowne ciasteczka intensywnie czekoladowe. Delikatne, kruche i mooocno czekoladowe. Dla czekoholików to pozycja obowiązkowa.
Ciastka intensywnie czekoladowe
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g mąki
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w grubą kostkę i wszystko włóż do miski. Miskę ustaw na małym garnuszku z gorącą wodą. Mieszaj czekoladę i masło aż całkowicie się rozpuszczą i wymieszają. Odstaw do przestudzenia.
Zmiksuj jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek oraz sól i ponownie zmiksuj. Na końcu dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i krótko zmiksuj na małych obrotach.
Dwie duże blachy piekarnikowe wyłóż papierem do wypieków lub matami silikonowymi. Na każdą blachę wyłóż po 6 porcji ciasta. Jedna porcja to koło 2 łyżki ciasta.
Piecz w 170°C bez termoobiegu przez 10-15 minut.
Tagi: czekolada, jajka
Zostaw komentarz