W Austrii na Święta każda gospodyni piecze po kilkanaście rodzajów ciasteczek! Dość popularne są migdałowe rogaliki, które ja też przez kilka lat piekłam w wymaganym kształcie. Rok temu zbuntowałam się i uprościłam sobie sprawę. Teraz nie robię z ciasta ruloników i nie formuję rogalików. Jest zdecydowanie szybciej, choć mniej efektownie oczywiście. Jeśli masz czas i cierpliwość, formuj wałeczki, krój na 3-centymetrowe kawałki i wyginaj na kształt rogalików.
Ciasteczka migdałowe z Austrii
- 18 dkg mąki
- 10 dkg masła z lodówki lub zamrażalnika
- 5 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 5 dkg zmielonych migdałów
- do posypania: 6 dkg cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym
Masło posiekaj (najłatwiej w malakserze), wymieszaj z pozostałymi składnikami i szybko wyrób ciasto. Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na placek grubości 4 mm. Pokrój placek na małe prostokąty. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C na jasnożółty kolor. Gorące obficie posyp cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, migdały
[…] już pokazywałam tu przepis na to ciasto, ale nie wystarczyło mi czasu i sił na formowanie rogalików. Teraz prezentuję Wam wszystko jak […]