W Austrii na Święta każda gospodyni piecze po kilkanaście rodzajów ciasteczek! Dość popularne są migdałowe rogaliki, które ja też przez kilka lat piekłam w wymaganym kształcie. Rok temu zbuntowałam się i uprościłam sobie sprawę. Teraz nie robię z ciasta ruloników i nie formuję rogalików. Jest zdecydowanie szybciej, choć mniej efektownie oczywiście. Jeśli masz czas i cierpliwość, formuj wałeczki, krój na 3-centymetrowe kawałki i wyginaj na kształt rogalików.
Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe z Austrii

  • 18 dkg mąki
  • 10 dkg masła z lodówki lub zamrażalnika
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 5 dkg zmielonych migdałów
  • do posypania: 6 dkg cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym

Masło posiekaj (najłatwiej w malakserze), wymieszaj z pozostałymi składnikami i szybko wyrób ciasto. Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na placek grubości 4 mm. Pokrój placek na małe prostokąty. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C na jasnożółty kolor. Gorące obficie posyp cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Tagi: ,