Urocza choinka, która zachwyciła moje dzieci. Jest dziecinnie prosta do wykonania i może być fajną dekoracją świątecznego stołu. Pokazywałam Wam już choinkę makową, też dość prostą i bardzo w klimacie Bożego Narodzenia. Dzisiejsza wersja jest jeszcze szybsza i łatwiejsza do wykonania. A choinka wychodzi bardziej krucha i chrupiąca niż choinka makowa, która ze względu na masę makową jest trochę wilgotna i bardziej przypomina ciasto niż ciastko. Zielony kolor uzyskałam mieszając cukier z barwnikiem spożywczym – świetna zabawa dla dzieci!
Choinka z ciasta francuskiego
[proporcje na choinkę o wymiarach około 20 x 25 cm ]
- prostokąt ciasta francuskiego o wymiarach około 23 x 23 cm lub okrawki z przygotowania choinki makowej
- mąka do podsypania
- 1-2 łyżki cukru
- zielony barwnik spożywczy
Zielony cukier. Do niewielkiego woreczka strunowego wsyp cukier i dodaj barwnik spożywczy. Jeśli korzystasz z barwnika w proszku, to dodaj też kroplę wody. Zamknij dokładnie woreczek i potrząsaj nim oraz ugniataj palcami, aż barwnik równomiernie zabarwi cukier. Jeśli trzeba, dodaj więcej barwnika.
Ciasto oprósz mąką i delikatnie rozwałkuj. Wykrój duży trójkąt. Odkrojone mniejsze trójkąty możesz złożyć w kolejną choinkę. Blachę wyłóż papierem do wypieków i ułóż na nim choinkę. Posyp cukrem, delikatnie przejedź wałkiem, aby cukier odrobinę wbił się w ciasto. Naszkicuj końcem noża pień i potnij boki choinki na gałęzie szerokości około 1 cm. Poskręcaj każdą gałąź tyle razy, na ile pozwala jej długość.
Piecz w 200°C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż ciasto wystygnie, a następnie unieś je i delikatnie odklej papier od choinki. Staraj się nie wyginać przy tym choinki, aby jej nie połamać.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, ciasto francuskie, dla dzieci
Zostaw komentarz