Batoniki są bardzo proste do wykonania. Chrupiące, ale nie twarde. Smaczne i zdrowe. Można wymyślać wersje o najróżniejszych smakach, z różnymi dodatkami. Wykonuje się je błyskawicznie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i rozłożyć na blasze. Potem przez 40 minut w kuchni pachnie bardzo apetycznie. Na koniec wystarczy pokroić upieczoną masę. Nie trzeba ich robić zbyt często, bo świetnie przechowują się w puszce lub słoiku.
Doskonale nadają się na drugie śniadanie do szkoły. Moje dzieci są w klasach sportowych i potrzebują takiej powoli uwalnianej energii.
Stali Czytelnicy zapewne zauważą, że batoniki mają wiele wspólnego z granolą 🙂

Batoniki 010 ok best

Batoniki śniadaniowe

[proporcje na blachę formatu A4]
  • 400 g płatków owsianych
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g ziaren słonecznika
  • łyżka ziaren sezamu
  • 4 łyżki otrąb żytnich
  • ew. suszone owoce (rodzynki, żurawina, śliwki, daktyle, figi) oraz orzechy

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Przełóż je na blachę, ugnieć i piecz 40 minut w 180°C.  Jeżeli powierzchnia batoników zacznie się mocno rumienić, przykryj ją papierem do wypieków.

Batoniki 1Batoniki 2

Batoniki śniadaniowe

 

Tagi: , , , , , , ,