Wegański sernik toffi to kolejny przepis „bez”. Bez nabiału, bez cukru, bez mąki. A jednak pyszny!

Masa „serowa” powstała z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca. Już jakiś czas temu przekonałam się, że twarożek z nerkowców jest pyszny! Kasza jaglana jest smacznym wypełniaczem masy serowej. U mnie masa „serowa” wyszła za mało zwarta, ale w przepisie opisuję co zrobić, aby miała odpowiednią konsystencję. Za to mój sposób, daje coś o konsystencji deseru, który najlepiej podać w pucharkach.

Najważniejsze, że smak takiego sernika jest świetny! Po dołożeniu dodatków smakowych, nie różni się tak bardzo od tradycyjnego sernika, choć oczywiście da się wyczuć, że to coś innego. Wspaniała jest też polewa „toffi” z daktyli i masła orzechowego. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis znalazłam na blogu erVegan, ale wprowadziłam drobne modyfikacje.

Wegański sernik toffi

Wegański sernik toffi

[tortownica o średnicy 20 cm]

Spód:

  • 1,5 szkl migdałów
  • pół szkl (około 10 sztuk) suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)

Masa „serowa”:

  • szkl (200 g) suchej kaszy jaglanej
  • 80 ml miodu (a nawet mniej, gdyż polewa „toffi” jest już wystarczająco słodka)
  • sok z 1,5 cytryny
  • szkl orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin

Polewa „toffi”:

Spód. Daktyle zalej wrzątkiem na 5 minut. Do malaksera włóż migdały i zmiksuj na wiórki. Dodaj odsączone daktyle oraz pozostałe składniki i zmiksuj dokładnie. Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków, zapnij bok i wyłóż zmiksowaną masę. Ugnieć i wyrównaj, a następnie wstaw do lodówki.

Masa. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalej 3,5 szklankami wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i rozgotuje się. Pod koniec można przykryć kaszę pokrywką.
W tym miejscu popełniłam błąd, bo wystudziłam kaszę. Dlatego moja masa nie wyszła mocno zwarta. Pamiętaj, aby miksować gorącą kaszę! Inaczej trzeba będzie podać masę w pucharkach.
Do malaksera włóż odsączone nerkowce oraz 2 łyżki kaszy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałą kaszę oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj, wlewając stopniowo miód i próbując. Masa nie powinna być zbyt słodka, bo polewa „toffi” ją mocno dosłodzi.
Masę wylej na schłodzony spód, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Polewa. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut. Odsączone przełóż do malaksera, dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką masę. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody z moczenia daktyli i znowu zmiksuj. Polewę rozsmaruj na masie serowej.

Wegański sernik toffi

 

Tagi: , , , , , , , ,