Dziś imieniny Emilki. Nie mogło być inaczej, musiał być torcik czekoladowy. Na życzenie Emilki powstało ciasto brownie z kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Wyszło pysznie, niezbyt słodko, intensywnie czekoladowo.
Tort brownie z kremem czekoladowym
[użyłam tortownicy o średnicy 20 cm wlewając około 1/3 poniższej porcji ciasta, resztę ciasta wlałam do tortownicy o średnicy 24 cm]
Brownie:
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
- kostka (200 g) masła
- 6 jaj
- 300 g cukru
- 100 g mąki
Krem czekoladowy:
- 250 g mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
Brownie. Czekoladę z masłem wrzuć do miseczki. Miseczkę ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało do wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę z masłem. Jajka zmiksuj z cukrem i mąką. Dodaj przestygniętą masę czekoladową. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem lub 190°C bez termoobiegu. Zdejmij obręcz tortownicy i pozostaw ciasto na kratce do wystudzenia. Od wystudzonego brownie można odkleić papier do wypieków. Ciasto ułóż na paterze.
Krem czekoladowy. Czekoladę połam na kawałki i włóż do miski. Miskę ustaw na garnku z gorącą wodą tak jak przy cieście na brownie. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij miskę z garnka i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie w malakserze zmiksuj ser mascarpone. Dodaj przestudzoną płynną czekoladę oraz cukier z wanilią do smaku. Wszystko dokładnie zmiksuj na niewielkich obrotach. Gotowy krem wyłóż na ciasto i rozprowadź równomiernie. Moim zdaniem nie trzeba mocno wygładzać powierzchni, bo taka z lekkimi mazajami wygląda ładniej.
Torcik z kremem najlepiej schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
A tu torcik brownie bez kremu, przyozdobiony przez Emilkę.
Tagi: czekolada, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, mascarpone
Buziaki dla Emci
Emilka dziękuje 🙂