Ta szarlotka jest wyjątkowa. Ma bardzo kruchy spód i bardzo soczystą warstwę jabłek. W tej wersji jabłek się nie podsmaża, więc zachowują swoją soczystość, choć oczywiście są upieczone. A na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka.

Bajeczne smaki zapraszają na film. Nasze dzieci polecają taką szarlotkę 🙂

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

[Proporcje na formę o średnicy 22-26 cm] 
  • kg jabłek (antonówki, szara lub złota reneta, bojken)
  • cukier do posypania jabłek (ilość zależy od rodzaju jabłek)
  • 370 g mąki
  • masło Łaciate extra
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy lub 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Masło schłodzone w lodówce posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę, żółtka, cukier i łyżkę cukru waniliowego, wymieszaj i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj na placek, z mniejszej uformuj kulę i włóż do zamrażalnika. Placek przełóż do formy, wylepiając również boki i nakłuj widelcem. Upiecz w temperaturze 180-190°C aż nabierze słomkowego koloru (około 10 minut). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obrane jabłka i rozłóż je na podpieczonym spodzie. Posyp cukrem i pozostałym cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach tarki zamrożoną resztę ciasta. Piecz w tej samej temperaturze aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

 

Tagi: , , , , ,