Ta szarlotka jest wyjątkowa. Ma bardzo kruchy spód i bardzo soczystą warstwę jabłek. W tej wersji jabłek się nie podsmaża, więc zachowują swoją soczystość, choć oczywiście są upieczone. A na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka.
Bajeczne smaki zapraszają na film. Nasze dzieci polecają taką szarlotkę 🙂
Szarlotka z kruszonką
[Proporcje na formę o średnicy 22-26 cm]
- kg jabłek (antonówki, szara lub złota reneta, bojken)
- cukier do posypania jabłek (ilość zależy od rodzaju jabłek)
- 370 g mąki
- masło Łaciate extra
- 3 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- cukier waniliowy lub 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Masło schłodzone w lodówce posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę, żółtka, cukier i łyżkę cukru waniliowego, wymieszaj i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj na placek, z mniejszej uformuj kulę i włóż do zamrażalnika. Placek przełóż do formy, wylepiając również boki i nakłuj widelcem. Upiecz w temperaturze 180-190°C aż nabierze słomkowego koloru (około 10 minut). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obrane jabłka i rozłóż je na podpieczonym spodzie. Posyp cukrem i pozostałym cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach tarki zamrożoną resztę ciasta. Piecz w tej samej temperaturze aż ciasto będzie ładnie zrumienione.
Tagi: dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, film, jabłka, Wielkanoc, żółtko
„Najbardziej pyszne ciasto od stu lat” -genialne!:)
Podkradam kawałek szarlotki , miłego dnia 🙂
Majanko, śmiało podkradaj, bo pyszna jest bardzo 🙂
Mi też to „od stu lat” utkwiło w pamięci 🙂
Mam od rodzinki zamówienie na szarlotkę na dzisiejszy wieczór. Może ta?
Kabamaiga, zdecydowanie to właśnie ta jest najlepsza 🙂
Właśnie siedzi w piekarniku. Lekko zmodyfikowane 😉
Kabamaiga, bardzo się cieszę. I wcale nie dziwię się modyfikacjom – mnie tez zawsze coś podkusi, żeby kombinować 😉
Właśnie sie piecze 🙂 ciekawe jaka wyjdzie…nie moge sie doczekac :):):)
Natalka, koniecznie daj znać jak Ci smakowała 🙂