Od kiedy odkryłam, że lubię serniki, ciągle mam ochotę upiec następny. Tradycyjny polski, ciężki sernik smakuje mi tylko w wykonaniu mojej Mamy. Poza tym odkryłam świat serników kremowych i delikatnych. Autorką tego ciasta jest Nigella. Spód jest bardzo czekoladowy, a masa serowa delikatna i kwaskowa. Połączenie czekolady z limonką daje bardzo ciekawy efekt i… wciąga. Jednak nie trzeba się tym martwić, bo zdaniem Nigelli to ciasto wystarczy zaledwie na osiem porcji. To są naprawdę duże i sycące porcje!
Wpis bierze udział w akcji: Karnawałowe przekąski.
- 200 g ciastek czekoladowych (dałam Łakotki kakaowe i 3 kostki gorzkiej czekolady)
- 75 g masła
- 750 g serka kremowego lub twarogu do serników
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- sok z 4 limonek (jeśli tak jak ja wyciskasz limonki do ostatniej kropli, to użyj tylko trzech limonek)
Tortownicę o średnicy 20-21 cm uszczelnij folią aluminiową: odepnij bok tortownicy, na dnie połóż duży arkusz folii, nałóż obręcz, folię zawiń do góry, postaw tortownicę na drugim arkuszu folii i owiń nim tortownicę.
Zmiksuj ciastka z masłem i wyłóż na dno tortownicy, dociskając dłońmi. Zmiksuj ser z cukrem, dodaj jajka, żółtka, sok i znowu zmiksuj. Masa będzie zdecydowanie płynna. Przelej ją do tortownicy. Do brytfanny (ja użyłam formy do tarty) wstaw tortownicę, nalej wrzątek do połowy wysokości tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz godzinę, sprawdzając po 50 minutach. Masa powinna być lekko ścięta na wierzchu, a pod spodem „powinno być zauważalne jej delikatne i seksowne drżenie” (ach, ta Nigella :)).
Wyjmij brytfannę z piekarnika i przełóż tortownicę na kratkę. Delikatnie rozłóż najpierw zewnętrzną, potem wewnętrzną warstwę folii. Ostudzony sernik wstaw w tortownicy do lodówki. Wyjmij 20 minut przed podaniem. Przełóż na paterę, zdejmij obręcz. Dno tortownicy i obręcz pozostaw na paterze, chyba, że wolisz zaryzykować i spróbować przenieść to delikatne ciasto bezpośrednio na paterę.
Moja uwaga: Jeśli wyciskasz limonki tak dokładnie jak ja, to użyj tylko trzech. Ja do sernika na zdjęciu użyłam czterech i efekt był odrobinę za bardzo płynny i kwaskowy.
Zostaw komentarz