Na kolejny jesienny weekend proponuję Wam pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Oczywiście w ciągu roku owoce można tutaj zmieniać. Tym razem spód jest mocno wilgotny, raczej ciężki, choć niezbyt zwarty i trochę puszysty. Jednak dzięki warstwie owoców i bezy ciasto nabiera większej lekkości. Na wierzchu kruszonka, która jest dodatkową atrakcją dla moich domowników.

Ciasto podzieliłam na dwie formy i do mniejszej nie dodawałam owoców.

Placek z gruszkami i kruszonką

Placek z gruszkami i kruszonką

[forma 30 x 40 cm lub dwie formy: 23 x 32 i 16 x 27]

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 140 g cukru (2/3 szkl)
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 2 szkl mąki (u mnie pół szkl mąki pszennej pełnoziarnistej, reszta zwykłej pszennej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:

  • 2-3 duże gruszki

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Ciasto. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Dodaj cukier z wanilią, żółtka i miksuj przez chwilę. Dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do wymieszania składników. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków.

Owoce. Gruszki umyj, obierz i pokrój ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i każdą ćwiartkę podziel na 3 części. Kawałki owoców rozłóż równomiernie na cieście.

Beza. Białka z solą ubij na pianę. Kiedy piana stanie się biała, dodaj cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna, czyli nie wypłynie przy odwróceniu miski do góry dnem. Bezę rozłóż na warstwie owoców.

Kruszonka. Wszystkie składniki kruszonki zmiksuj krótko lub rozetrzyj w palcach. Rozłóż równomiernie na bezie.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

Placek z gruszkami i kruszonką 1Placek z gruszkami i kruszonką 2Placek z gruszkami i kruszonką 3Placek z gruszkami i kruszonką 4

Placek z gruszkami i kruszonką

Tagi: , , ,