Zapraszam na typowo jesienne, proste i smaczne ciasto. Przypadkowo znowu wyszło mi dość dietetyczne, bo użyłam mąki pełnoziarnistej i nie dodałam bazy śmietanowo-jajecznej. Tarta wygląda skromnie i niewinnie, ale zaskakuje wspaniałym smakiem. Upieczone plasterki jabłek polane miodem sprawiają, że tarta jest wilgotna i intensywna w smaku.

Pełnoziarnista tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 3-4 jabłka
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki miodu

Ciasto przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą.

Farsz. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrój na kilka cieńszych półksiężyców. Pokrojone jabłka jak najszybciej skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Na podpieczonym spodzie ułóż półplasterki jabłek, zaczynając od brzegów tarty, a kończąc na środku. Polej tartę płynnym miodem.

Piecz w 180°C przez 20-30 minut.

Tarta jabłkowa 1Tarta jabłkowa 2Tarta jabłkowa 3Tarta jabłkowa 4

Tarta jabłkowa 0

Tagi: , , , ,