Zapraszam na typowo jesienne, proste i smaczne ciasto. Przypadkowo znowu wyszło mi dość dietetyczne, bo użyłam mąki pełnoziarnistej i nie dodałam bazy śmietanowo-jajecznej. Tarta wygląda skromnie i niewinnie, ale zaskakuje wspaniałym smakiem. Upieczone plasterki jabłek polane miodem sprawiają, że tarta jest wilgotna i intensywna w smaku.
Tarta jabłkowa
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 3-4 jabłka
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki miodu
Ciasto przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą.
Farsz. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrój na kilka cieńszych półksiężyców. Pokrojone jabłka jak najszybciej skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Na podpieczonym spodzie ułóż półplasterki jabłek, zaczynając od brzegów tarty, a kończąc na środku. Polej tartę płynnym miodem.
Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
Tagi: jabłka, miód, sok z cytryny, tarta, żółtko
prosta i pyszna
nice 😉 myślę, żę dzięki braku masy śmietanowo-jajecznej można poczuć pełen aromat jesiennych jabłek…
Aga, dokładnie tak jest! 🙂
Jabłka i miód, czego więcej trzeba 🙂
Evi, no właśnie niniejszym okazało się, że niczego 😉
Musi być smakowita!:)
Majanko, to prawda, musi! 🙂
Robię ją od lat, ja skazana przez siebie samą na pełne ziarno 😉 I jest przepyszna !!!!!
Mnie zaskoczyła swoją soczystością. Myślałam, że będzie mi brakowało czegoś śmietanowego lub mlecznego, ale ta tarta , choć prosta, jest pełna smaków 🙂