W ramach rozpieszczania męża zapoznałam się bliżej z wypiekiem ciasta drożdżowego pod kruszonką 😉 Oprócz Janka bardzo ucieszyła się Klara, która uwielbia chałkę, a ten wypiek jest do chałki podobny. Ja zachwyciłam się połączeniem takiego ciasta z sosem śliwkowym.
Przy tym przepisie wyszedł mój brak zorganizowania. Zaczęłam już mieszać składniki, kiedy zorientowałam się, że w domu nie ma ani jednego jajka. Za to miałam pure z dyni 🙂 Wyszło cudnie i nikt nie chciał wierzyć, że w tym cieście nie ma jajek 🙂

Przepis znalazłam u Wiosenki.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto:

  • 3 szklanki (750 ml) mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 200 g pure z dyni
  • 100 g miękkiego masła
  • ćwierć szklanki cukru
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • ćwierć szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g masła

Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni (w dotyku ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier, drożdże i zmiksuj przez chwilę. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wymieszaj i wyrób. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów).

Krótko wyrób, przełóż do formy (formatu A5) wyłożonej papierem do wypieków i znowu poczekaj aż wyrośnie.

Składniki kruszonki wymieszaj palcami. Posyp nią wyrośnięte ciasto.

Piecz około 30 minut w 190°C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką 1Ciasto drożdżowe z kruszonką 2

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Tagi: , ,