Brownie marchewkowe wykonasz z kilku zdrowych składników. Chociaż nie zawiera jajek, białej mąki oraz cukru, jest pyszne! To moja propozycja na dzisiejszy Dzień Czekolady 🙂
Moje brownie jest super zdrowe, więc można je zajadać do woli. Wegańskie – oparte na marchwi pieczonej, bezglutenowe – na mielonych migdałach i mące z ryżu brązowego, i bez cukru – za to z daktylami suszonymi, które są naturalnie słodkie i dodają posmaku toffi w wypiekach.
Brownie marchewkowe, wegańskie, bezglutenowe, bez cukru
[forma o wymiarach 25 x 15 cm]
- 500 g marchwi
- 70 g (2/3 szkl) migdałów
- 100 g (pół szkl) mąki, u mnie z brązowego ryżu
- 100 g (1 szkl) daktyli + 100 ml wody z moczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Marchew obierz, przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piecz w 200°C i przez 40 minut. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia. Daktyle zalej wrzątkiem (co najmniej pół szklanki wrzątku) i pozostaw na 30 minut.
Migdały zmiksuj w malakserze na najwyższych obrotach. Przełóż na chwilę do miseczki, a do malaksera włóż grubo pokrojone daktyle i wlej 100 ml wody z moczenia. Zmiksuj na papkę.
Dodaj marchew i ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj zmielone migdały, mąkę, kakao oraz sól i zmiksuj krótko na niewielkich obrotach, aby składniki się wymieszały.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 180°C przez 30 minut.
Zobacz też inne ciasta czekoladowe:
Delikatne ciasto czekoladowe (+film)
Tort brownie z kremem czekoladowym
Sernikobrownie z bitą śmietaną
Tagi: daktyle, dla zdrowia, kakao, mąka ryżowa, marchewka, migdały
Ja prawie codziennie świetuję 😉
Magazyn Kuchenny, słusznie! Ja mam podobną częstotliwość 😀
Oho, spróbuję po maratonie 🙂
Trochę zabawy moim męskim zdaniem 😉 ale dalej do ogarnięcia.
A co do daktyli ostatnio czytałem jakie to są fajne 😉
Hmm… Czy Wy na tym zdjęciu też widzicie żółwia???
Paweł, nie widzę, ale Freud na pewno by Ci to wyjaśnił 😉
Zrobione, zjedzone! wspaniały przepis! Dziękuję!
Iza, bardzo się cieszę, że ten zdrowy wypiek przypadł Ci do gustu 🙂