Babka marmurkowa kakaowo-waniliowa. Preferuję babki kawowe lub cytrynowe, ale tym razem to dzieci zdecydowały o smaku. Poprosiły o klasyk, czyli babkę marmurkową kakaowo-waniliową. Przyznaję, że nie spodziewałam się, że mojej rodzinie aż tak to ciasto przypadnie do gustu. Zniknęło błyskawicznie i musiałam bardzo walczyć o chwilę przerwy na zrobienie zdjęć. Można babkę polać pysznym sosem czekoladowym, ale w zupełności wystarczy delikatne posypanie cukrem pudrem.
W mojej babce masa kakaowa jest cięższa i mniej puszysta niż masa waniliowa. Jeśli wolisz aby obie były w podobnym stopniu puszyste, to kakao wymieszaj z masą ręcznie, bez użycia miksera.
Zapraszam do przejrzenia moich wszystkich przepisów na babki.
Babka marmurkowa
- 2 szkl mąki
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1,5 łyżki kakao
- 2/3 szkl cukru
- łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 3/4 szkl mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie, nadal miksując, dodawaj po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu na zmianę mleko i mąkę. Masa może się lekko zwarzyć, ale nie wpłynie to na jakość babki.
Podziel masę na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że dodatkowe miksowanie może spowodować, że masa kakaowa będzie cięższa, z tendencją do zakalca. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem babki, to wymieszaj kakao ręcznie, za pomocą szpatułki lub łyżki.
Foremkę wysmaruj odrobiną masła i wysyp mąką. Wkładaj na zmianę po łyżce ciemnej i jasnej masy.
Piecz w 170°C przez około godzinę, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, kakao, mleko
tak, robię często
Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
Kawila, tak można dodać karobu. Karob ma inny smak niż kakao, więc babka będzie miała wyczuwalną nutę karobu zamiast kakao. Pozostałe składniki na pewno trochę zrównoważą tą nutę, zwłaszcza wanilia 🙂