Bardzo pyszne pieczywo, którego smak można dowolnie modyfikować. Podany zestaw przypraw jest tylko propozycją, która mi posmakowała. Takie bułeczki zrobicie w niecałą godzinę, więc nawet dla niespodziewanych gości możecie je wykonać.

Takie bułeczki podałam do Sałaty ze szpinakiem, szynka szwarcwaldzką i orzechami.

Bułeczki ziołowe

Bułeczki ziołowe ekspresowe

Ciasto:

  • torebka suchych drożdży
  • 400 g mąki
  • pół szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki oregano
  • mała szczypta soli morskiej gruboziarnistej

Składniki na ciasto wymieszaj lub zmiksuj i krótko wyrób. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią lub włóż miskę do plastikowej reklamówki. Odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce. Jeżeli w Twojej kuchni jest zimno, to możesz wstawić miskę z ciastem do większej miski z ciepłą, ale nie gorącą wodą.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjmij z miski. Rozpłaszcz je i rozciągnij na kształt prostokąta. Na wierzch nalej oliwę i rozsmaruj ją pędzelkiem. Wszystko posyp równomiernie ziołami i solą. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na plastry grubości około 1,5 cm. Nie przejmuj się, jeśli nie mają idealnego kształtu – moim zdaniem takie nierówne są nawet bardziej apetyczne.

Plastry ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego do 220°C. Ja piekłam na dwóch blachach, włożonych do piekarnika na dwóch różnych poziomach, a po 10 minutach zamieniłam blachy miejscami. Piecz bułeczki przez około 15 minut, aż ładnie się zrumienią.


Tagi: , , , ,