Jeśli zauważycie na półce w sklepie ciasto francuskie, to bierzcie śmiało. Za kilka złotych, 5 minut pracy i 15 minut pieczenia powstanie pyszna słodkość, którą można dziś poczęstować bliskich. Nawet kształt ma zbliżony do serca 🙂 Wykonałam takie mini palmiery dla dzieci, ale możecie użyć większego arkusza ciasta i zrobić duże.

Palmiery

Palmiery

Palmiery

  • ciasto francuskie – u mnie kwadrat o boku 25 cm
  • 3 łyżki cukru, najlepiej brązowego, ale zwykły też się nadaje
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • opcjonalnie cynamon

Na blacie lub stolnicy przesiej cukier puder lub rozsyp zwykły cukier. Na nim ułóż ciasto. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do podłoża.  Cały arkusz ciasta posyp równomiernie cukrem i ewentualnie cynamonem. Zwijaj boki ciasta do środka. Powstały podwójny rulon pokrój na plasterki grubości około 5 mm. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą do pieczenia. Piecz w 190°C przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, wyjmij na chwilę blachę, przewróć palmiery na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut. Zaglądaj do nich i ewentualnie zmniejsz temperaturę lub wyjmij wcześniej. W zależności od piekarnika może się zdarzyć, że palmiery będę się piekły dłużej. Szczególnie jeśli zrobisz większe.

Palmiery

Tagi: , ,