To kolejna pyszna tarta, w której można wykorzystać owoce sezonowe. Wystarczy kruchy spód, jogurt z mascarpone i trochę owoców. Chyba najszybsza do wykonania ze wszystkich moich tart. A jednocześnie bardzo atrakcyjna. Raczej nie nadaje się do przechowywania, bo powierzchnia mascarpone wyschnie i popęka. Najlepiej spożyć ją w ciągu doby, a do lodówki wstawiać przykrytą folią spożywczą.

Podobne przepisy: Tarta z budyniem i owocami, Tarta z budyniem i dżemem malinowym, Mazurek kajmakowy w 10 minut, Tarta owocowa z budyniem.

Tarta z mascarpone i malinami

Tarta z mascarpone i malinami

Kruchy spód:

  • 2 szkl (350 g) mąki
  • 3/4 kostki (150 g) masła – zimnego, najlepiej zamrożonego
  • jajko
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 400 g jogurtu z mascarpone (np. Piątnica) lub pół na pół jogurt naturalny i mascarpone
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • pół pojemnika malin

Spód wykonaj według przepisu (możesz skorzystać z wersji filmowej). Kiedy spód będzie już w piekarniku, wymieszaj jogurt z mascarpone i cukier trzcinowy. Przykryj i odstaw na 20 minut, a potem znów zamieszaj. W ten sposób cukier dobrze się rozpuści w masie. Kiedy spód przestygnie, wyłóż na niego masę mascarpone, a na wierzchu ułóż maliny.

Tarta z mascarpone i malinami

Tagi: , , , , , ,