To moje kolejne podejście do tych pysznych paluchów. Tym razem w wersji dla alergików. I odrobinę zmodyfikowałam smaki. Wyszły równie pyszne jak poprzednie. No i teraz trzymałam się tradycyjnego sposobu ich formowania. A dokładniej, to Klara je formowała 🙂

Grissini rubata orkiszowo-owsiane, razowe

Grissini rubata orkiszowo-owsiane, razowe

  • 300 g mąki orkiszowej graham
  • 175 mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 275 g wody

Dodatki:

  • łyżka kminku
  • łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka maku + łyżka płatków cebulowych
  • 1 łyżka soli w płatkach lub grubych kryształkach
  • kilka zielonych oliwek + zioła prowansalskie, oregano i rozmaryn (razem płaska łyżka)

Wszystkie składniki ciasta (oprócz przypraw) wymieszaj lub zmiksuj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 5 części i do każdej dodaj jeden z zestawów przypraw. Ponownie wyrób każde ciasto. Zostaw na 10 minut pod przykryciem. Każdą kulkę ciasta podziel na 6-8 części i formuj wałeczki. Paluchy posypuj po wierzchu takimi samymi przyprawami, które mają w środku, aby po upieczeniu łatwo rozpoznać które są w jakim smaku. Zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Wyjmij, kiedy paluszki nabiorą złotego koloru.

Grissini rubata orkiszowo-owsiane, razowe

Tagi: , , , , , , , , , , , ,