Proponujemy tutaj dania, które są częstymi gośćmi na naszym stole. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że to jest jedynie propozycja, a o gustach… się nie rozmawia 🙂 Zdajemy sobie sprawę, że dobór win do konkretnych dań, niejednokrotnie jest kwestią bardzo subiektywną. Nasz krótki przewodnik ma na celu podpowiedzieć, które wina będą „szły w parze” z konkretnym daniem. Zaproponowaliśmy popularniejsze szczepy win, które to można kupić w prawie każdym super- czy hiper-markecie, o sklepach winiarskich nie wspominając
Zdajemy sobie również sprawę i z tego, że do wybranych przez nas dań, można byłoby zaproponować bardziej „wyszukane” pomysły w postaci win,
np. pasta z sosem bolońskim, to nie tylko: Chianti, Rioja, Navarra, Bairrada czy Shiraz, ale także Dolcetto czy Crozes-Hermitage – te dwa ostatnie mogą być trudniejsze do kupienia. Tak jak napisaliśmy, my wybraliśmy wina ogólnodostępne
Gdybyście mieli do nas jakieś pytania dotyczące dań i win, śmiało piszcie – będzie to również okazja do poszerzenia naszego przewodnika winiarskiego
PRZYSTAWKI
- Szparagi – Gruner Veltliner, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, zaintrygować może Pinot Noir lub Pinot Grigio
- Carpaccio z polędwicy wołowej – lekkie wina białe jak Chardonnay, Pinot Grigio. Interesująco może wypaść Medoc, Beaujolais (tak, tak!), Pinotage i Sangiovese.
- Jajka faszerowane – Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Frascati.
- Kanapeczki na jeden kęs – typowo bankietowa przekąska – taki jeden kęs i „zapominasz” o kanapeczce. Pasować będzie Sauvignon Blanc, Vinho Verde. Ciekawym połączeniem będzie Fino Sherry lub lekkie Bordeaux czy Valpolicella.
- Avocado – Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vinho Verde lub Chardonnay.
- Guacamole – Sauvignon Blanc.
- Kawior – idealny z szampanem… Jeśli z winem, to Fino Sherry lub Manzanilla.
- Łosoś lekko wędzony – pełny i dębowy Chardonnay oraz wina okolic Rodanu.
- Owoce morza – Muscadet, Vinho Verde, Verdicchio i niezbyt owocowe Sauvignon Blanc, dobry będzie również Riesling, Pasztety rybne – Fino sherry, Vinho Verde, delikatne Chablis bądź Chardonnay.
- Wątróbka (kaczka bądź gęś) – Riesling, Gewurztraminer lub Tokaj.
- Wędliny mięsne – Pinot Noir, Tempranillo. Pikantne lub wędzone wędliny (salami czy szynka parmeńska) byłyby dobre z Sherry lub z winem ze szczepu Primitivo/Zinfandel.
- Szynka z melonem – Gewurztraminer, Viognier i wytrawny Muscat.
OWOCE MORZA i RYBY
- Owoce morza – Sauvignon Blanc. Dobre będzie lekkie Bordeaux bądź Chardonnay.
– homar- jakościowe wina białe. Chardonnay lub biała Rioja (tak, tak!). Dobry doborem będzie Riesling.
– ostrygi i surowe małże – Vinho Verde, Sauvignon Blanc.
– kraby – Pinot Grigio, Riesling czy Sauvignon Blanc. - Mintaj, dorsz, flądra i morszczuk – Soave i Verdicchio, Pinot Grigio.
- Ryby wędzone – Sherry Fino i Manzanilla, Chardonnay oraz Gewurztraminer.
- Sandacz, sola i halibut – Chardonnay i Viognier.
- Łosoś, karp, pstrąg, lin, tuńczyk czy dorsz – Chardonnay lub Riesling. Ciekawe będzie powiązanie z Pinot Noir, Cabernet Franc czy z Bordeaux.
DANIE MIĘSNE
- Ptactwo dzikie – Chateauneuf-du-Pape, Bordeaux, Brunello, Ribera del Duero. Bardzo dobrym wyborem będzie także Cabernet Sauvignon, Merlot i Shiraz oraz Chablis.
- Kurczak i indyk – Rioja, Chardonnay czy Malbec.
- Kaczka i gęś – Pinotage, Pomerol/St. Emilion, Shiraz, Riesling czy Viognier.
- Wędliny i pasztety na chłodno – Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling czy Pinot Noir oraz Valpolicella.
- Wołowina – jakościowe wina: Bordeaux, Barolo, Supertoskany, Ribera del Duero. Dobry będzie Cabernet Sauvignon oraz Malbec i jakościowy Shiraz.
- Dziczyzna – Barolo, Primitivo/Zinfandel, Cabernet Sauvignon a także Pinot Grigio czy Chardonnay.
- Jagnięcina i zając – jakościowa Rioja, Cabernet Sauvignon.
- Wieprzowina, (także nasz schabowy) – Chardonnay, Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon, Chianti, Pinotage, Merlot i Primitivo/Zinfandel.
- Cielęcina – Pinot Grigio, Chateauneuf-du-Pape, Chardonnay, Riesling. Bardzo dobrym wyborem będzie jakościowa Rioja Reserva i Pinot Noir.
DANIA Z MAKARONEM
Zobacz wpis o łączeniu past z winem.
INNE DANIA
- Tarta ze składnikami takimi jak: szpinak, cebula lub por – Chardonnay, Pinot Grigio czy Gewurztraminer.
- Grzyby – Merlot, Malbec, Rioja, Ribera del Duero. Dobrze będą się komponować z Barolo i Chianti.
- Brokuły z serem – Viognier czy Sauvignon Blanc
- Ratatouille i duszone warzywa śródziemnomorskie – Bordeaux lub Chianti.
- Pasta z sosem pomidorowym – Barbera i Chianti a także Soave czy Sauvignon Blanc.
- Pasta z sosem serowym, beszamelowym – Pinot Grigio, Chardonnay.
- Pasta z sosem mięsnym Bolognese – Chianti, Rioja czy Navarra. Pasować będzie także potrugalska Bairrada oraz wina ze szczepu Shiraz.
- Pasta z sosami rybnymi lub z owocami morza – Verdicchio, Frascati i Sauvignon Blanc.
- Pasta z pesto – Tokaj, Pinot Grigio, Chardonnay i Barbera.
- Dania z Curry i kuchnia meksykańska – Riesling i Gewurztraminer. Amarone della Valpolicella, Primitivo/Zinfandel, Barolo i Barbaresco, a także Pinotage, Rioja czy Ribera del Duero.
- Kuchnia chińska czy wietnamska – Gewurztraminer i Chardonnay.
- Bigos – Pinot Grigio i Gewurztraminer.
- Hamburgery – Chianti, Malbec, Rioja czy Primitivo/Zinfandel.
- Sałatki zielone, greckie, nicejska – Sauvignon Blanc czy Riesling i Chablis.
- Cassoulet – Chardonnay, Rioja, Tempranillo, Chianti, Carmenere czy Merlot.
- Chili con carne – Garnacha, Bairrada czy Riesling
- Grill – zależne od mięs, ale pasować będą: Riesling, Primitivo/Zinfandel.
- Omlet – Chardonnay czy burgundy.
- Kus-kus – Chardonnay, Riesling czy Shiraz.
SERY
- Mozarella – Macon-Villages.
- Mascarpone – Vinho Verde i Sauvignon Blanc czy Valpolicella.
- Emmentaler, Gouda, Sokół, Królewski – Bordeaux i Cabernet Sauvignon czy Merlot. A także Shiraz czy Chianti.
- Edam – Rioja i Shiraz.
- Gruyere – Riesling, Rioja, Montepulciano d’Abruzzo.
- Cheddar – Sherry Ammontillado i Marsala oraz Rosso di Montalcino.
- Parmezan – Amarone della Valpolicella, Chianti, Rioja.
- Camembert, Brie – Chardonnay i Chianti. A także Shiraz, Primitivo/Zinfandel czy Pinotage.
- Feta – Chardonnay i Riesling.
- Niebieskopleśniowe sery – niestety, przy tych serach należy unikać win… Dotyczy to zarówno win czerwonych, jak i białych… Niestety…
- Sery z kozie – Sauvignon Blanc, Chardonnay.
DESERY
- serniki oraz ciasta owocowe – Tokaj i Muscat.
- szarlotka – Tokaj.
- Makowiec – Porto bądź Sherry Cream.
- Keks – Sherry.
- Ciasta czekoladowe, Mus czekoladowy – Muscat czy Sherry.
- Maliny (także z cukrem) – Pinot Noir.
- Sałatki owocowe – Sherry Cream, Muskat czy Gewurztraminer.
- Świeże owoce – Muscat i białe słodkie Porto (tak, tak!).
- Tiramisu – Porto, Muscat i Marsala.
- Creme Brulee – Muscat.
- Czekolada – Porto.
- Kawa – Muscat, Porto czy Malaga.
ciekawe i przydatne:) dzięki!
Niezwykle szczegółowe teksty. Miło tu zajrzeć.
Polecam do niebieskopleśniowych serów wina Tokaj, Muscat albo Loupiac
Szparagi i cabernet sauvignon to barbarzyństwo, prosze napić się do tego grunera z Austrii 😉
tak, to prawda. CS do szparag, to nie ta historia. Ostatnio podaliśmy Sylvanera – też polecam