Znowu makaron, bo makaron to jest to! 🙂

Pasuje tutaj makaron linguine lub tagliatelle. Szpinak jest delikatnym tłem dla odrobiny łososia, który aromat ma intensywny. Podobają mi się kolory tego dania i prostota jego wykonania.


Linguine ze szpinakiem i łososiem

  • opakowanie (500 g) linguine lub tagliatelle
  • opakowanie (450 g) szpinaku mrożonego
  • 100 g  łososia wędzonego, w plastrach
  • pół szkl śmietanki kremówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz świeżo zmielony

Szpinak rozmroź na patelni z odrobiną oliwy, pod przykryciem. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Kiedy szpinak rozmrozi się i odparuje większość płynu, dodaj śmietankę, gałkę, sól i pieprz. Plastry łososia pokrój na mniejsze kawałki. Na talerzu układaj makaron, polewaj szpinakiem i posypuj kawałkami łososia. Równie dobrze można wszystkie składniki wymieszać w garnku – jeśli wolisz 🙂

Tagi: , ,